A második tanévet sem kezdhetik felújított iskolában a babócsaiak

Bár a mostani tanévkezdésre el kellett volna készülnie, szemlátomást attól még nagyon messze van a babócsai iskola. A bő 1 milliárdos beruházás kivitelezője december óta nem végzett érdemi munkát, panaszolják a faluban.

Több mint 14 hónapja, az előző tanév végén átadták a területet a kivitelezőnek a Nagyatádtól 24 km-re fekvő Babócsán. Az uniós pályázat kedvezményezettje, a Kaposvári Tankerületi Központ kérdésünkre azt válaszolta: kezdeményezték a kivitelezői végdátum módosítását 2021. január 27-re. Felelősök nincsenek.

Keresetlen szavakkal illetik az ügy főszereplőit a dél-somogyi településen, amelynek iskolájába másik három környező faluból is járnak gyerekek, összesen mintegy 140-en. (Ezekből most nem idézünk, mert a legenyhébbek sem tűrik a nyomdafestéket.) A felháborodás érthető, hiszen immár a második tanévet kényszerülnek a plébánián és az egykori gyógyszertár épületében kezdeni a diákok és a pedagógusok. Ott helyezték el ugyanis az alsósokat és a felsősöket.

Már eleve nem értettük ezt az egészet, mi szükség teljesen szétbontani az iskolánkat, amikor nincs 15 éve sem, hogy megcsinálták a külső szigetelést, és kicserélték az összes nyílászárót – mondta egy középkorú férfi. – Most még a belső falakat is kiszedték, azok a hőszigetelt, műanyag nyílászárók meg el is tűntek.

Egy szülő arról beszélt, hogy szerettek volna információkat kapni, de úgy tudja, az ott dolgozó tanárok nyilatkozattételét megtiltották, sőt, a polgármestert sem engedték be az építkezésre, és őt sem tájékoztatták. Az tény, hogy az 1088 millió forintos (vagyis több mint egymilliárdos) beruházás „gazdája” a tankerületi központ.

Nagyon sokan fordulnak hozzánk, de nem mi vagyunk a beruházók, és semmilyen ráhatásunk nincs az építkezésre – válaszolta kérdésünkre Jáger Gábor polgármester. Ezenkívül még annyit árult el: egyszer, 25%-os készültségi foknál léphetett be hivatalosan a beruházás területére.

Azt kiderítettük: a település egész éves költségvetése 156 millió forint, vagyis a szóban forgó fejlesztés összege annak csaknem a hétszerese. A helyszínen viszont valóban meglehetősen áldatlan állapotok fogadtak bennünket. A területet körbekerítették, és az utcafronton zöld hálóval befedték a kerítést, a belátást eltakarva. Belesve az látszik: óriási halmokban áll az építési törmelék az udvaron, máshol pedig nagy tócsában a víz.

Fotós kollégánk is csak egy létra segítségével tudott képeket készíteni, de rögvest megjelent a kivitelező helyi képviselője, számon kérve, mit művel.

Ha fele ilyen gyorsan dolgoztak volna, már rég készen lenne az iskolánk – kommentálta a jelenetet egy helyi pedagógus. – Vérlázító, hogy a több mint egymilliárd forintból a konyhára meg az étkezőre már nem futotta, azt még külön pályázatból kell majd megoldania az önkormányzatnak. A tanítás jelenlegi körülményei pedig kritikán aluliak. A COVID járvány idején kell a volt paplakban tanítanunk, ahol akkora a zsúfoltság, hogy egyik osztályba a másikon át lehet bejutni, a vécéajtótól két méterre meg tanítunk. A másik helyen (az egykori gyógyszertár épületében) meg olyan pici az udvar, hogy a szünetekben a kerítésen lógnak a gyerekek.

Természetesen feltettük kérdéseinket a Kaposvári tankerületi Központnak az üggyel kapcsolatban. Ezt a választ kaptuk:

A babócsai Gábor Andor Általános Iskola EFOP-4.1.2-17-2017-00032 azonosító számú projekt esetében a tankerületi központ – projekt végrehajtására vonatkozó szabályok betartásával – a kivitelező akadályközlése alapján kezdeményezte a támogatási szerződésében szereplő kivitelezői végdátum módosítását 2021. január 27-re. A Kaposvári Tankerületi Központ működése során mindenben a hatályos jogszabályok alapján jár el, a tankerületi központ a köznevelési feladatellátást maradéktalanul biztosítja. A csúszás, amelyet a kivitelező a COVID-19 vírussal kapcsolatos helyzettel indokolt, a megrendelő számára nem jár többletköltséggel.

Egyrészt ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ: A lakosság egyöntetű elmondása szerint 2019 decembere óta érdemi munka nem folyt a területen. Mit tettek Önök azóta, hogy az építkezés folytatódjon?; Milyen szankciókkal sújtották, ill. fogják sújtani a kivitelezőt?; Kiket és milyen felelősségre vonás ért/fog érni a kialakult helyzet miatt?

Másrészt a járvány csak március közepén tört ki, ráadásul a diákokat, a tanárokat és a szülőket aligha vigasztalja, hogy a csúszás „a megrendelő számára nem jár többletköltséggel”. Mindehhez tegyük még hozzá, műszaki szakértőnek sem kell lenni ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen: a kivitelezés 14. hónapjában még az 50%-os készültséget sem sikerült elérni, így meglehetősen kétséges, hogyan költözhetnek majd januárban az új iskolájukba a babócsai gyerekek és pedagógusok.

Megosztás