A negyedére csökkent az új fertőzöttek száma Somogyban

Az elmúlt egy hónap alatt heti átlagban csaknem 3 ezerről 800 alá mérséklődött az igazolt új koronavírusos betegek száma a megyében. Újabb lazítások jöhetnek, ám a veszélyhelyzetet szeptemberig hosszabbítaná a kormány.

A járvány 3. hulláma csúnyán letarolta Somogyot, március második felében voltak a legrosszabbak a számok (mármint az egyetlen adatot tekintve, amit hajlandók közölni): akkor az új megbetegedések egy hét alatt hivatalosan is meghaladták a 2900-at, ami több mint 15 százalékos emelkedést jelentett.

Ez a mutató április elejére 2400 körülire, ill. 11 százalékra mérséklődött, mostanra pedig már 800 alá, ill. 3 százalékra. A halálozások száma azonban még mindig nagyon magas országosan, és rendkívül tragikus figyelmeztető jel, hogy világviszonylatban – Csehország után – hazánkban hunytak el legtöbben a Covid következtében lakosságarányosan.

Szerencsére az átoltottság tekintetében jól állunk: már 3,36 millióan megkapták legalább az egyik vakcinát. Ugyanakkor nem árt szem előtt tartani: olyanok is megfertőződtek, akiket már beoltottak, és olyanok is, akik korábban már elkapták a betegséget.

Az újabb lazításokról valószínűleg holnap, a kormányinfón tudhatunk meg többet. Eközben egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, amely szerint szeptember végéig vagy október elejéig meghosszabbíthatnák a veszélyhelyzetet.

A járvány terjedése hosszú távon a vakcinák ellen dolgozik, hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret, és az emberek vírusnak való kitettségét is növeli – hívta fel a figyelmet Kemenesi Gábor víruskutató. Nyáron minden bizonnyal segíteni fogja a járvány terjedését a hamis biztonságérzet, mint tavaly is, tekintett előre. Az őszbe egy egy minden jel szerint nem teljesen átoltott populációval érkezünk majd: a vírus további terjedése főként a nem oltottak körében kaphat újabb lendületet a biológus szerint.

Úgy fogalmazott: a felkészülés lenne a legfontosabb. Az eddig sikeresen védekező országok hatékony és nagy kapacitással bíró járványügyi háttérrel, transzparens és informatív kommunikációval és jó kórházi erőforrásokkal tudtak győzni, mutatott rá a víruskutató.

(Nyitókép: MTI)

Megosztás