A somogyi strandok zöme kiváló vízminőségű

A Somogyban üzemelő természetes fürdőhelyek közül 58 kiváló, míg 7 jó minősítést kapott a legfrissebb és a korábbi vizsgálatok alapján. Jöhet a nyár, de személyenként 10 négyzetméteres pihenőterületet kell biztosítani.

Somogyban jelenleg 65 természetes fürdőhely üzemel, melyből a Balaton déli partján Balatonberénytől Balatonvilágosig 63 található, valamint egy Kaposváron, a Deseda tónál, továbbá júliustól Barcsnál a Dráva folyón kijelölt strand is megkezdi a működést.

A megyei kormányhivatal mindegyik esetében lefolytatta az évenként kötelező fürdővíz-használati engedélyezési eljárásokat. Megállapították, hogy az üzemelés tárgyi és személyi feltételei biztosítottak Somogyban. A vízminőséget folyamatosan ellenőrzik. Az első mintavételek mindenhol megtörténtek, a vizsgálatok alapján jelenleg valamennyi strand vize fürdésre alkalmas. A további vizsgálatokat akkreditált laboratórium fogja elemezni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elkészítette a strandok minősítését, majd azt a honlapján közzétette. A 2016-2019. évi adatok alapján a balatoni strandok zöme és a Deseda tó „kiváló”, míg Balatonmária-fürdőn a Hullám utcai-, Őrház utcai-, Őz utcai-, Polgár utcai- és a Szabadság utcai strandok, a drávai szabad strand „jó” minősítést kapott. A balatonőszödi községi strand minősítése jelenleg még „besorolás alatti” fázisban van.

A járványhelyzetre való tekintettel néhány fürdőhasználati és üzemeltetési előírás szigorítása vált szükségessé, mint például a közvetlen kontaktus kerülése, szociális távolság tartása, fokozott fertőtlenítés, dolgozók védelme, valamint oktatása. A vonatkozó jogszabályi előírás jelenleg 10 m2/fő pihenőterület biztosítását teszi kötelezővé. Az előírt közegészségügyi feltételek biztosítása a kijelölt fürdőhely üzemeltetőjének feladata, a népegészségügyi ellenőrök ebben a szezonban fokozott figyelmet fordítanak ezek betartásának ellenőrzésére is.

A nem kijelölt fürdőhelyeken, valamint a fürdővíz használati engedéllyel nem rendelkező természetes vizekben a fürdőzés kockázatos, mivel a víz minősége nem ellenőrzött, a természetes fürdőként történő használathoz a szabályozott közegészségügyi feltételek nem biztosítottak.

Megosztás