Átadták a Berek Világa Látogatóközpontot

A létesítmény hiánypótló ökoturisztikai szempontból az idén 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén. A fonyódi berek kiemelt jelentőségű halfaja a kizárólag hazánk területén élő lápi póc.

Az állami természetvédelemben az elmúlt 12 évben hazánk nemzeti park igazgatóságainak költségvetése megnégyszereződött,  mostanra eléri a 20 milliárd forintot – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Berek Világa Látogatóközpont ünnepélyes átadóján, Fonyódon a napokban – írta a tárca közleményére hivatkozva az MTI.

A közlemény szerint az elmúlt tizenkét évben 82 új természetvédelmi területet hirdettek ki mintegy 4200 hektáros kiterjedéssel, valamint megközelítőleg 18-20 ezer hektárral növelték a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő területek arányát. 

Rácz András elmondta, „187 beruházás keretében, 78 milliárd forint felhasználásával 320 ezer hektáron javítottuk a természeti környezet állapotát”. Ezen beruházások közé tartozik a ma átadott Berek Világa Látogatóközpont is, mely hiánypótló létesítmény lesz ökoturisztikai és infrastruktúrális szempontból az idén 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén – fűzte hozzá.
A változó társadalmi igényekhez igazodva az ilyen létesítményekkel tudjuk az éves szinten 1,6 millió látogatót fogadó nemzeti parkok vonzerejét növelni – hangsúlyozta az államtitkár. Az országos látogatószám egynegyede a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban koncentrálódik, ahol egyebek között a Tihanyi Levendulaházban, a Bakonybéli Pannon Csillagdában, a Tapolcai-tavasbarlang, a Kis-Balaton, a Lóczy-barlang, illetve az új ordacsehi Berek Világa Látogatóközpontban ismerkedhetnek a természetvédelemmel vagy a környezeti neveléssel.
Szári Zsolt, a tárca Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztosa beszédében elmondta, „kötelességünk az őshonos halfajaink védelme, a különleges élőlényekre, állatfajokra vigyáznunk kell”. Itt, a fonyódi berek területén kiemelt jelentőségű halfajunk a lápi póc, mely kizárólag hazánk területén él – emelte ki.
Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója ismertette, az ökoturisztikai térképen ez Somogy megye hiánypótló létesítménye, ahol méltó módon fogadhatják látogatóikat, akik megismerkedhetnek a dél-balatoni berkek világával. A beruházás különleges értékét tovább növeli, hogy illegális hulladéklerakó helyén épült, melyet felszámoltak. Az igazgatóság működési területén ez a bemutatóhely tizenhetedikként szolgálja ki a természet iránt érdeklődők igényeit – fogalmazott az igazgató az Agrárminisztérium közleménye szerint.

 

Megosztás