Barcsi sorozatbetörőkkel szemben emeltek vádat

Kisebb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, nemesfémre elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat két letartóztatásban lévő barcsi férfival szemben az ügyészség.

Elfogásukig összesen 13 ingatlant törtek föl Barcs térségében, emiatt emelt vádat ellenük a Kaposvári Járási Ügyészség Barcsi Kirendeltsége.

A büntetett előéletű, baráti viszonyban lévő vádlottak 2021 év elején megállapodtak abban, hogy helyismeretüket felhasználva a lakókörnyezetükben betöréses lopásokat fognak elkövetni, melynek során elsősorban olyan ingatlanokat céloznak meg, ami az ott lakó betegsége vagy halála miatt átmenetileg lakatlan.

Ezzel a módszerrel a vádlottak összesen hét ingatlant törtek fel Barcson, illetőleg annak környékén, emellett a fiatalabb vádlott még további hat házba tört be. A közösen elkövetett bűncselekmények során a vádlottak jellemzően több és nagyobb értékű ingóságot tudtak ellopni, illetve előfordult, hogy az sem zavarta őket, hogy a sértettek otthonuk emeleti részén aludtak, miközben ők a földszinten 100.000,-Ft-ot meghaladó értékű aranyékszert vittek el.

Ugyanakkor a lopássorozatban a legnagyobb értékre a fiatalabb vádlott egyedül tett szert, mivel tanúja volt annak, hogy az egyik házban lakó idős sértettet elszállította mentő, ezért néhány nappal később az éjszakai órákban visszatért a házhoz, ahonnan közel fél millió forint értékben vitt el készpénzt és ékszereket. A vádlottakat végül 2021 novemberében vették őrizetbe a barcsi rendőrök, akiknek a letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte.

Az ügyészség a Barcsi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a többszörös visszaesőnek minősülő vádlottakkal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy őket a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből is zárja ki.

Megosztás