Bérbe adják a balatoni vitorláskikötőket

Megszüntetik a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötői üzletágát: a kikötők a legértékesebb vagyonelemek. Megszüntetnek több járatot a személyhajózásban és négy hajókikötő ingatlanait, szállodákat és kempingeket adnak el.

Erről a javaslatról szavaz a jövő hónapban a tavaly állami többségű tulajdonúvá lett társaság közgyűlése – értesült a Magyar Narancs. A lap birtokába került javaslatban az áll, hogy a „főtulajdonos rendelkezése alapján” tekintette át a zrt. igazgatósága a BAHART jövőbeni működését, és állt elő javaslataival. A többségi tulajdonrészt az állam tavaly szerezte meg a balatoni önkormányzatok rovására. Már ekkor sokan valószínűsítették a szándékot: a cél a társaság legértékesebb vagyonelemeinek, a kikötőknek a „kimazsolázása”.

Akkor Horváth Gyula, a társaság leghosszabb időt a vezetői székben eltöltő vezérigazgatója azt mondta: félő, hogy egyéni érdekek mentén fog széthullani a Széchenyi által egyben tartani óhajtott balatoni hajózás.

A mostani javaslat szerint megszüntetik a vitorláskikötői üzletágat, a kikötőket bérbe adják, erre pedig pályázatot írnak ki. A személyhajózásban több járat megszűnik, négy közforgalmú hajókikötőt kivonnak a forgalomból, ezeket az ingatlanokat eladják.

Négy pénztárt így megszüntetnek, több hajót, így a néhány éve beszerzett gyorshajókat is kivonják a forgalomból. Eladják a társaság siófoki szállodáját, balatonszemesi és balatonboglári kempingjét, továbbá egyén ingatlanokat, Tihanyban és Siófokon.

 

Megosztás