Brutálisan halálos volt az április Somogyban

Két és félszeresére nőtt a temetések száma tavaly áprilishoz képest. A 3. hullámban a középkorúak körében volt nagyon magas a Covid-19 miatti halálozás, ami Magyarországon lett a legmagasabb a világon lakosságarányosan.

Pontosan 151 százalékkal több búcsúztatást végzett a Somogy Temetkezési Kft. 2021 áprilisában, mint tavaly ugyanekkor: 100 helyett 251-et. Nagyatádon és körzetében pedig 29-et a 2020. áprilisi 16-tal szemben: ez 81 százalékos növekedés. Ami azt is jelenti, hogy városunk és térsége a megyei átlagnövekedésnek alig több mint a felét érte el, azaz igencsak szerencsésnek mondhatja magát. Ez, persze, nem pusztán a szerencsének köszönhető, ám azt – egyéb információk híján – nem tudhatjuk, pontosan milyen tényezőknek. Azt biztosan kijelenthetjük, hogy Dél-Somogyot jobban megkímélte a járvány, mint a megye középső és északi területeit.

Az adatok értelmezéséhez hozzá kell tennünk, hogy a megyében a gyászszertartások mintegy felét végzi a Somogy Temetkezési Kft., tehát a halálozás nagyjából a fent ismertetett számok kétszerese lehetett. Ismét el kell mondanunk, hogy teljesen pontos képet azért nem tudunk adni, mert a kormányzati szervek a járvány kezdete óta nem hajlandók területi adatokat közölni.

Azt tudjuk, hogy eddig több mint 27 ezren haltak meg Magyarországon – ahogy a Qubit írása fogalmaz – a részigazságok és félinformációk járványában. Ezzel Magyarországon lett a legmagasabb a Covid-19 miatti halálozás a világon: egymillió emberre 2909 haláleset jut. A járvány felszínre hozta az ellátórendszer és a magyarok rossz egészségi állapotának problémáit. A helyzetet súlyosbította a hevenyészett járványkezelés és a védekezést segítő információk elfojtása – áll az elemzésben.

Ennek a halálozási adatnak megközelítőleg a kétharmada írható a koronavírus számlájára egy népegészségügyi szakértő szerint. A második és harmadik hullámban a 35-44 évesek körében arányaiban kiemelkedő, 11 százalékos volt a többlethalálozás – derül ki Vitrai József Népszavának adott elemzéséből.

COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem
COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Megosztás