Ceruza, füzet, vonalzó… és új laptop???

Egyre fiatalabb korban kezdik, és már az iskolákban is használják! Akár több száz ezer forintot is rákölthet a család, és már élni sem tudnak nélküle! Bizony, egyre nélkülözhetetlenebbé válik a számítógép.

Emiatt akár több százezer forintba is kerülhet az iskolakezdés!

Atyáink és anyáink még bottal karikát hajtottak az úttesten a trabantok és zsigulik kipufogófüstjében. Az eggyel későbbi generációk közül csak a jómódú családok gyermekei ülhettek először számítógép elé, és élvezhették a DOS-os játékok pixeles csodáját. Na és ma? Ma már az ötévesek kezébe is belenyomják a tabletet és az okostelefont, és 8 évesen oly természetességgel kezelik a kütyüket, mint őseink a karikát és a botot. A Euronics legújabb felméréséből kiderült, hogy a mai fiatalok több mint felének már 14 éves kora előtt önálló számítógépe volt, így manapság egy laptopvásárlással kiegészített iskolakezdés akár százezres költséget is jelenthet. Bizony, a számítógép egyre inkább kezd a gyermekszoba elengedhetetlen kellékévé válni. A számítógépek és az internet kínálta lehetőségek egyre szélesebb korosztály számára nyújtanak lehetőséget a kommunikációhoz, tanuláshoz, önképzéshez. Ugyanakkor csak kevesen gondolják, hogy a rohamos digitalizáció miatt a jövőben kevesebb tanárra lesz szükség. Azzal viszont a magyarok egyharmada egyetértett, hogy felesleges volt az iskolában olyan tantárgyakat is tanulni, amik nem érdekelték a diákokat.  Íme, az iskolakezdési digitalizáció- és számítógép-körkép!

Neked mikor volt az első?

A többség azt vallja, hogy egyetemista vagy főiskolás korában, de 5-ből 1 embernek már általános iskolában vagy gimnáziumban megvolt az első (gépe). A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a trend az, hogy a mai fiatalok legtöbben 14 éves koruk előtt kapták meg első laptopjukat vagy tabletjüket, a 40 felettiek viszont csak egyetemista, illetve főiskolás korukban jutottak hozzá az első ilyen készülékükhöz.

Minél fiatalabb tehát valaki, manapság annál korábban kezdi a digitális életet: az Euronics felmérése szerint a 20-29 évesek több, mint felének már általános iskolában volt saját laptopja. Ez ráadásul jelentős többletköltséget is jelenthet a családoknak, a felmérésben részvevők 40%-a szerint már egy általános iskolai évkezdés is százezres költséggel járhat, hiszen laptopra már ilyen korban is szükség van.

A témában a generációs eltérések mellett jelentős nemek közti különbség is megfigyelhető. Míg a férfiaknak a harmada, addig a nőknek csupán 8%-a kapott általános iskolában saját gépet. Ezzel szemben, vagy ezzel párhuzamosan pedig egyetem alatt a nők 63%-a vásárolt vagy kapott saját laptopot. Somogy megyében a többség egyetem alatt jutott hozzá először saját laptophoz vagy számítógéphez.

Hány évesen volt először számítógépe?
Hány évesen volt először számítógépe?

A digitális tudásé a jövő, de mikor kezdjük?

Az országos átlagtól eltérően a Somogy megyeiek többsége nem ért egyet azzal, hogy a gyerekeket minél hamarabb, akár már óvodás korukban meg kellene tanítani a digitális eszközök használatára. Ez összhangban van az áruházlánc tavalyi felmérésének eredményével**, miszerint minden harmadik magyar már akár 7 éves kortól saját digitális eszközöket adna a gyerekek kezébe.

Más a helyzet azonban az iskolai digitalizációval kapcsolatban. A válaszadók kétharmada kifejezetten ellenzi, hogy már alsó tagozatban is olyan házi feladatot kapjanak a gyerekek, amikhez számítógép használata szükséges, és csupán ötödük gondolja úgy, hogy a jövőben egyre kevesebb tanárra lesz szükség a digitalizáció miatt.

Mikortól kezdjük a
Mikortól kezdjük a

Számítógépek uralják az életünket, vagy mégsem?

A kitöltők közel háromnegyedének egy vagy két laptopja, tablete vagy asztali gépe van otthon, ám majdnem minden 10. válaszadónál több mint négy ilyen készülék is hever valahol a lakásban. Elenyésző, csupán 2% azoknak a száma, akiknek egyetlen számítógépe vagy tablete sincs. A „legkészülékfüggőbbek” az országban a Zala megyeiek, Somogy megyében viszont többnyire maximum egy számítógépet tartanak otthon. A felmérés rámutatott, hogy tanulmányaikhoz vagy munkájuk során a kitöltők kétharmada használ rendszeresen számítógépet vagy laptopot, egyharmaduknak viszont egyáltalán nincs rá szüksége. Saját bevallásuk szerint a Somogy megyében lakók 56%-a nélkülözni tudja munkája és a tanulás során a laptopot vagy a számítógépet.

Önnek hány kütyüje van otthon?
Önnek hány kütyüje van otthon?

Papír vs online

Meglepő vagy sem, a magyaroknak csak közel 15%-a gondolja azt, hogy a nyomtatott könyvek kora lejárt, annak ellenére, hogy 10-ből 4 ember azt vallja, hogy az elmúlt egy évben nem sűrűn volt nyomtatott könyv a kezében. A papírra jegyzetelés azonban még tartja magát, egyelőre többen (56%) szeretnek papírra írni, mint gépelni (44%). 

Az Euronics Műszaki Áruházlánc felméréséből továbbá az is kiderült, hogy a magyarok egyharmada szerint feleleges volt az iskolában olyan tantárgyakat tanulni, amik nem érdekelték a diákokat, hiszen ma már bármilyen információt meg lehet találni az interneten.

*A felmérés 904 fő megkérdezésével készült a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 augusztusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

**A felmérés 1 018 fő megkérdezésével készült a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2017 júliusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

Megosztás