Covid: már 40 ezer magyar halott, Somogy a legrosszabb harmadban

Átlépte a 40 ezret a koronavírus szövődményeiben elhunytak száma Magyarországon a friss adatok szerint. Eszerint a 4. hullám 10 ezer áldozatot követelt, európai összehasonlításban nagyon sokat.

Ahogy az európai országok között hazánk a legrosszabbul teljesítő harmadban van, ugyanúgy Magyarországon belül Somogy a legtöbb áldozatot követelő megyék között.

A 4. hullám alatt az emberek szinte korlátozásmentesen élhettek nálunk, ugyanakkor ismét sokan kerültek kórházba, és nemzetközi összevetésben ismét magas volt a halálos áldozatok száma – elemzi a történteket a Portfolio.

  • 1. hullám (2020 tavasza és nyara között): Magyarország azonnal lezárt, összesen 600-an hunytak el a vírussal összefüggésben
  • 2. hullám (2020 ősze és tél közepe között): későn hozott intézkedések, jelentős járványhullám, 12 ezer halott
  • 3. hullám (2021 eleje és tavasza): elégtelen intézkedések, túltelített kórházak, Magyarországon lett az egyik leghalálosabb a járvány, 18 ezer elhunyt
  • 4. hullám (2021 őszétől máig): relatív alacsony átoltottság, korlátozásmentes élet, további 10 ezer halott.

A biostatisztikusok szerint a nemzetközi összevetés legbeszédesebb mutatója a többlethalálozás (a járvány idején mennyivel többen hunytak el, mint az előző időszakok átlagában). Ez alapján azt látjuk, hogy mindössze 7 európai országban hunytak el többen lakosságarányosan, mint nálunk – 23 országban viszont kevesebben.

A jelentős különbségek lehetséges okairól Ferenci Tamás biostatisztikus azt mondja:

az egyik alapvető tényező, hogy mikor és milyen súlyú intézkedéseket hoznak a kormányok, illetve, hogy a lakosság azokat mennyiben tartja be;

a másik a tesztelési aktivitás, a járványügy szervezettsége, az intézményekbe vetett bizalom, a járványügy transzparenciája (átláthatósága).

A további lehetséges okokról a lap ír részleteket.

Somogy itthon is az utolsó harmadban van

Bár egységes intézkedéseket hoztak Magyarországon, mégis jelentős eltérések vannak az egyes megyék között. Somogyban a 6. legmagasabb az 1 millió főre vetített többlethalálozás, a megyénkben mintegy 3800-zal többen hunytak el a koronavírus-járvány időszakában. 

Az eltérés lehetséges okai:

  • a fertőzöttek aránya az egyes megyékben
  • az ellátórendszer minősége
  • a kórházak túlterhelődése
  • az elhízottak, alapbetegségben szenvedők aránya 
  • az egyes megyék népsűrűsége és korfája (bár Budapest éppenséggel a legjobbak között szerepel).
Grafika: Portfolio

 

Megosztás