Dél-Somogyban egy újabb településen nem áll meg automatikusan a vonat

A decemberi menetrendváltáskor 6 vasútvonalon 14-gyel bővült azon megállóhelyek köre, ahol a vonatok csak akkor állnak meg, ha az utasok előre jelzik leszállási szándékukat, vagy várakoznak a peronon.

A MÁV mai közleményében azt írja, ez a lépés pontosabb közlekedést, valamint üzemanyag- és árammegtakarítást is eredményez. A vasúttársaság szerint a 2021 óta több ütemben kiterjesztett feltételes megállási rendet gyorsan megszokták az utasok, nem okoz számukra problémát a leszállási szándék jelzése. Somogyban egy újabb feltételes megállóhely lett:

a Nagykanizsa―Pécs vonalon egyes személyvonatok esetén Zákány megállóhely.

A módosítás jellemzően olyan megállóhelyeket érint, amelyeknél általában egész nap alacsony az utasforgalom, azaz a vonatok többségénél nincs fel- vagy leszálló utas – árvelt a vasúttársaság. A leszállásjelzést a MÁV-START 2013-ban vezette be, 2021 májusa óta a Pécs-Gyékényes szakaszokon is e rendszer szerint közlekednek a vonatok, ugyanezen év szeptemberétől pedig a Kaposvár–Fonyód vonal kijelölt megállóhelyeivel bővült a lista Somogyban. 

A vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy a megállóhelyekre érkezés előtt időben jelezzék a leszállási szándékukat, illetve a peronokon olyan helyre álljanak, hogy a mozdonyvezető távolról is láthassa felszállási szándékukat – olvasható a közleményben.

Megosztás