Dél-Somogyban indult újra a komló hazai termesztése

Ismét termesztik Magyarországon a sör egyik alapanyagát. A soproni sörök hazai komlóból készülnek, mert a Heineken Hungária az Ökumenikus Segélyszervezettel összefogva Kastélyosdombón meghonosította a termesztését.

A korábban nagy mennyiségben, 350 hektáron termesztett haszonnövény szinte eltűnt itthonról az 1980-as években. Legutóbb a Mohács környéki területet számolták fel. Azóta a sörgyártás egyik legfontosabb alapanyagát importálniuk kell a hazai gyártóvállalatoknak.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) 2010. óta működteti Kastélyosdombón a családok átmeneti otthonát, a rászoruló családok reintegrációját segítő szociális modellprogramjuk keretében állattartó telepet, sajtműhelyt, kertészetet és gyógynövény-feldolgozó üzemet is létesítettek ott, mára pedig már egy komplex térségfejlesztést valósítottak meg az ökumenikusok.

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-vel is régóta együttműködnek, így amikor felmerült az igény, hogy a soproni sörök magyar komlóval készüljenek, összeállt a kép. A Magyar Nemzeti Bank is támogatta a komplex programot, aminek köszönhetően 2018-ban egy egyhektáros területet alakítottak ki.

Európa leghíresebb komlótermesztő vidéken, Németországban gyűjtöttük a tapasztalatot, az ottani gazdák segítettek a telepítésben, a három fajta komlót is tőlük hoztuk – idézte föl a fejlesztés folyamatát Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója. – Speciális, 6-8 m magas oszlopokat kellett telepíteni. Komoly technológiai igénye van a termesztésnek: feldolgozóüzemet építettünk, szárítóval, tömörítővel, pelletálóval, csomagolóval és hűtőkamrával.

A segélyszervezet a munkahelyteremtést tekinti fő feladatának, ebben hisznek, mondják, nem a segélyezésben: aki képes dolgozni, annak biztosítják erre a lehetőséget, csak ettől változhat meg gyökeresen az élete. Mára ők a legnagyobb foglalkoztatók Kastélyosdombón: a mintagazdaságban, a szociális vállalkozásokban és az intézményekben 30-40 ember, hátrányos helyzetű család megélhetését biztosítják.

Nekik köszönhetően bővültek a lehetőségeink. A minisztérium további 13 hektár komlótermesztésre pályázatot írt ki, a helyiek közül több gazda is részt vett ebben, úgyhogy jelenleg ezeknek a területeknek a telepítése zajlik – fűzte tovább a történet szálát Kirizs Zsolt polgármester. – A komlótermesztés szezonális jellegű, és sok kézi munkát igényel. Így aztán a környező települések szabad munkaerejére is szükség lesz.

Hamarosan tehát 14 hektáron terem a komló Kastélyosdombón, amit a soproni sörök készítéséhez használnak fel.

Megosztás