Díjmentessé tették az M76-os zalai szakaszát, a somogyi fizetős maradt

Mától ismét módosult a hazai e-matrica rendszere. Az illetékes miniszter döntése értelmében díjmentessé válik az M4-es szolnoki és az M76-os zalai szakasza – a somogyi azonban nem, az fizetős marad.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Palkovics László – Varga Mihály pénzügyminiszterrel egyetértésben –módosította saját korábbi rendeletét az útdíj „megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról” – írta a 24.hu.

A rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Eszerint aki már megvette a Jász-Nagykun-Szolnok megyére érvényes e-matricát, az év végéig visszakapja a pénzét, ha kéri.

Tavaly év végén írtunk róla, hogy január 1-től pórul járhat, aki megszokásból vezet: a frissen elkészült M76-os somogyi szakasza is díjfizetőssé válik. Mindazok, akik a 68-as főúton a Balaton irányába közlekednek, Hollád csomóponttól az M76-oson hajthatnak tovább Keszthely vagy éppen Zalaegerszeg irányába.

Mától viszont díjmentes lett az M76-os autóút Balatonszentgyörgy/Balatonberény és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza. A rendelet szerint azonban továbbra is fizetős ugyanennek az autóútnak a Hollád csomóponttól a Balatonszentgyörgy csomópontig tartó szakasza.

Hogy mennyire logikus és életszerű ez a döntés, ahhoz elég ránézni a térképre: legfeljebb 4 km-es somogyi szakaszért kell továbbra is fizetni. (A díjmentessé tett szakasz legalább kétszer ilyen hosszú.) Ilyen esetekben marad az egyetlen magyarázat, hogy politikai döntés született. Az pedig valószínűleg véletlen, hogy a rendeletet aláíró Palkovics László miniszter zalai kötődése közismert.

A pirossal jelzett somogyi szakasz használatáért továbbra is fizetni kell.
A pirossal jelzett somogyi szakasz használatáért továbbra is fizetni kell.

Megosztás