Egyre lesújtóbb a magyar idősek helyzete

Ráadásul az elmúlt években ez folyamatosan romlott – derült ki egy világszintű kutatásból. Magyarország a régió országai közül csaknem mindegyik vizsgált mutató alapján a legutolsó helyet foglalja el.

44 ország időseinek helyzetét vizsgálta meg és hasonlította össze a tanulmány. Négy fő szempontot vett sorra: az egyes országok egészségügyi helyzetét, makrogazdasági adatokat (pl. infláció), a környezet állapotát (pl. levegőminőség), valamint a jövedelmi viszonyokat, írja a hvg.hu.

Ausztria, Csehország és Szlovénia is egyre messzebb

Hazánk különösen leszakadt az egészségindex és az életminőség-index szerint, de sereghajtó helyen állunk az időskori pénzügyekben is. Így történhetett meg az, hogy Magyarország a globális nyugdíj-indexben (GRI) mindössze 58 pontot ért el idén, ami a régió legrosszabb teljesítménye. Összesítésben a 44 vizsgált országból mindössze a 33. helyet tudtuk elcsípni. Olyan országok vannak mögöttünk, mint India, Chile vagy Brazília.

Az utóbbi 7 évben egyre drasztikusabban leszakadtunk. A koronavírus-válsággal sújtott 2020-as évben egyébként lényegesen romlott az európai idősek helyzete, de 2021-re a többség erősödni tudott. Magyarország viszont nem, nálunk a régió egyetlen országaként egy év elteltével még nehezebb helyzetbe kerültek az idősek.

Ábra: hvg.hu
Ábra: hvg.hu

A somogyi nyugdíjasok zöme folyamatosan elszegényedett az elmúlt 10 évben

Ezek az adatok a mi tapasztalatainkat erősítik meg, sajnos – válaszolta kérdésünkre Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke. – Tavaly készítettünk egy elemzést az életszínvonalról, amiből kiderült, hogy az idősek csaknem 2/3-a folyamatosan elszegényedett az ún. inflációkövető nyugdíjemelés bevezetése óta. Igaz ugyan, amit a kormány állít, hogy az infláció fölötti mértékben emelkedtek a magyar nyugdíjak átlagban, de ez a valóságban a nyugdíjasok zöme az átlag alatti ellátást kapja, vagyis az ő havi járandóságok egyre inkább leszakadt, nem őrizte meg a vásárlóértékét. Ezért nagyon ellentmondásos, amikor a különböző sajtóban mondják, hogy jó hírt kaptak a nyugdíjasok, 1,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, persze azt nem teszik hozzá, hogy azért, mert elszállt az infláció. Ami ráadásul fokozottabban sújtja az időseket, mert az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások teszik ki a fogyasztói kosaruk túlnyomó részét. Most éppen nyugdíjprémiumot kapnak, de nem az ilyen egyszeri pénzjuttatások jelentik a megoldást, mert ezek nem épülnek bele a nyugdíjalapba. Ezek arra jók, hogy a nagymama vesz karácsonyi ajándékot az unokáknak, és az ünnepre megvendégeli a családot.

A nyugdíjasok 60%-a folyamatosan elszegényedett az elmúlt 10 évben, mutatott rá a szövetség elnöke, hozzátéve: a somogyi idősek az országoshoz képest is 10 százalékkal alacsonyabb ellátást kapnak, ami a megyék között az egyik leggyengébb, sorrendben a 16. helyre elég.

Megosztás