Elindult a balatoni viharjelzőrendszer

Október végéig négy tavunkon folyamatosan működnek a viharjelzők, közülük a Balaton közepére telepített, új, innovatív berendezés Európában egyedülálló fejlesztés. Ma hivatalosan is megkezdődött a viharjelzőszezon.

A legmodernebb eszközök vigyázzák a Balaton környékén élők és a nyaralók biztonságát. A viharjelzőszezon nyitónapján Siófokon mutatta be a katasztrófavédelem azokat a kétéltű speciális mocsárjárókat, amelyek a továbbiakban Somogy, Zala és Veszprém megye katasztrófavédelmi igazgatóságain szolgálnak majd. A projekt keretében két gépjármű is megújult, ezek Balatonboglár és Balatonfüred önkormányzati tűzoltóságának járműparkját gyarapítják.

„Mérföldkő ez a mai nap” – fogalmazott Bartók Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. A siófoki kikötőből kifutott hajón megtartott tájékoztatójából kiderült, hogy a projekt egymilliárdos összköltségéből egyebek mellett további új járműveket, mentőeszközöket, speciális felszereléseket szerez be a katasztrófavédelem, amelyek biztonságosabbá teszik a Balaton környékén élők és tartózkodók mindennapjait. Az ezredes hangsúlyozta, hogy rövidebb idő alatt, modernebb felszereléssel érkezik majd a segítség. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem az önkormányzati tűzoltóságok fejlesztésében is részt vállal, és az uniós projektből is jut a fejlesztésükre.

A közös felelősségről beszélt előadásában dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, aki elmondta, hogy a tavi viharjelzés 1934-ben indult, az azóta folyamatosan korszerűsödő eszközparknak köszönhetően egyre pontosabbak az előrejelzések. Az elnök arról is említést tett, hogy egyre több tömegrendezvénynek ad helyet a vízpart, és ezek résztvevőinek száma is évről évre emelkedik, így egyre nő mindazok felelőssége, akik az ő biztonságukért dolgoznak.

Az elhangzottakat egészítette ki Verb István rendőr alezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője, aki elmondta, a korábbi években nem volt olyan baleset, amely a jelzőrendszer hibájára lett volna visszavezethető.

A mai rendezvény nem zárja le a Balaton régió fejlesztését célzó projektet, hiszen év végéig még számos új eszközzel és felszereléssel gyarapodik a katasztrófavédelem. Egyebek mellett erdőtűz oltására is alkalmas teherjáró képességű gépjárműveket, jégről mentő eszközöket, búvárfelszereléseket és más speciális eszközöket szerez be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Megosztás