Ennyire viselte meg Somogy gazdaságát a járvány

Somogy egy főre jutó GDP-je hátulról a 4. idehaza – derült ki a KSH nemrég nyilvánosságra hozott 2020. évi adataiból. Megyénknél csak Nógrád, Békés és Szabolcs teljesített rosszabbul.

A 2008–09-es pénzügyi és gazdasági válságot követően egy közel évtizedes növekedési ciklusnak lehettünk tanúi, ami 2020-ban váratlanul megtört. A koronavírus-válság első évében a magyar gazdaság 5 százalékkal esett vissza. Itthon egyébként ettől függetlenül is mutatkoztak már nehézségek, nem véletlenül sürgették egyre inkább szakmai körök a versenyképességi fordulat előrehaladását – írta a Portfolio.

Mind a visszaesés mértéke, mind a kilábalás gyorsasága nemcsak országonként, hanem megyénként is eltérő. Az egy főre jutó GDP tekintetében alacsony szinten, az országos érték 50–70 százaléka között stagnál Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Baranya megye, illetve Nógrád megye annak csak a 45 százalékát éri el. 2010 után látványos fejlődésnek indult Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és különösen Bács-Kiskun megye, továbbá Veszprém megye is javított a pozícióján.

Összességében elmondható a 2010. óta zajló folyamatokról, hogy folytatódott Budapest elszakadása az ország többi részétől, így a területi egyenlőtlenségek újra egy magas szinten rögzültek.

Grafika: Portfolio
Grafika: Portfolio

 

Megosztás