Évi 20-30 tűzeset a kegyeleti gyertyák miatt

November elején átlagosan 20-30 olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses vagy koszorú okoz tüzet. Ezek a temetőkben és otthon is potenciális veszélyforrást jelentenek.

Az esetek többségében csak kisebb károk keletkeznek, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya komoly lakástüzet vagy sérülést okoz – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A tűzesetek leggyakoribb oka, hogy a lakásban az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is. Éppen ezért fontos, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsanak meg, így ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell távolítani a gyúlékony anyagokat.
 
A tavalyi évben például egy budapesti idősek otthonát kellett november 1-jén kiüríteni, mert egy tévén égő kegyeleti gyertya leégett, és meggyújtotta a televíziót, amelyről a tűz átterjedt az egész szobára. A tűzben heten sérültek meg.
 
Minden évben előfordulnak őrizetlenül hagyott gyertyák miatt kialakult lakástüzek, pedig ezek könnyen megelőzhetőek a szabályok betartásával.
 
Ha a Halloweent ünneplők jelmezbe bújnak, különösen körültekintően ünnepeljenek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen a legtöbb jelmez könnyen éghető anyagból készül. A töklámpások kihelyezésekor megfelelő helyet válasszunk, és olyan mécsest rakjunk bele, ami szeles időben is biztonságosan égethető.
 
A temetőkben megemlékezőknek is legalább ennyire körültekintőnek kell lenniük, mert nemcsak a felgyülemlett avar, hanem az elszáradt, illetve a művirágok is könnyen lángra kaphatnak.

Az alábbi három egyszerű tanács betartásával megelőzhetjük a temetőtüzeket: tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen meggyulladhatnak. A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg. A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás után oltsuk el. 

A tavalyi évben több temetőtűzhöz is riasztották a tűzoltókat, többségük egy-két négyzetméteres területre korlátozódott. Jellemzően az elszáradt virágok, koszorúk, valamint a száraz avar gyulladt meg. Ha valaki a temetőben tüzet észlel, csak saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg azt eloltani, értesítse a temető biztonsági személyzetét, vagy hívja a 112-es segélyhívó számot.
 

Megosztás