Folyamatos hófúvások: már több baleset és elakadás Somogyban – Videó

A tegnapi balesetek után ma is okozott több fennakadást a havazás. A közútkezelő legfrissebb információi szerint nincs lezárt település a megyében. Az alacsonyabb személygépjárművek is tudnak közlekedni az utakon.

A közútkezelő nagyatádi mérnökségének vezetője elmondta, a nagyatádi járás egész területén havasak az utak. Autóik folyamatosan dolgoznak. Ennek ellenére az állandó szél azonnal visszafújja a havat az utakra. Több száz kisebb-nagyobb hóátfúvást jelentettek a járás egész területéről. Az alacsonyabb, kisebb személygépkocsik is képesek az utakon közlekedni, fokozott figyelem mellett. Természetesen ez csak a téli időjárásra megfelelően felkészített autókra értendő! Az intenzív havazás ellenére nincs lezárt település a megyében. Még a zsáktelepülések is elérhetőek megfelelő járművekkel.

Alábbi videókban láthatja, milyen állapotban vannak a Nagyatád környéki utak!

Folyamatosan várjuk olvasóink fotóit és beszámolóit a járáson belüli útviszonyokról!

A katasztrófavédelem közleménye szerint a megyében már több baleset is történt reggel óta.

Ma reggel Szenyér térségében egy személyautót vontattak ki az árokból a böhönyei tűzoltók. A megyeszékhelyen egy autó akadt el a Szőlőskert utcában, a kaposvári tűzoltók segítettek a járműnek a továbbhaladásban. Mernyén egy tejterméket szállító kamion akadt el, műszaki mentését a délutáni órákban tudják végrehajtani.

A reggeli órákban további kisebb elakadásokat is jeleztek a közlekedők a katasztrófavédelem műveletirányító ügyeletére, ám a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült a járműveknek továbbhaladni.

Sajnos, a tegnapi nap sem zajlott eseménytelenül. Megcsúszott az úton és az árokba hajtott egy gépkocsi Barcs és Drávaszentes között tegnap, az esti órákban. A barcsi tűzoltók csörlővel kivontatták a balesetet szenvedett autót az árokból. Ahogy azt mi is megírtuk, tegnap Nagyatádon egy személyautó borult a tetejére. A járműben ketten utaztak, egyikük megsérült a balesetben, sérüléseit a mentők ellátták. A nagyatádi tűzoltók kerekeire állították, majd áramtalanították a gépkocsit.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint további havazás várható. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy havas időben csak a veszélyek megismerésével, a követendő magatartási szabályok betartásával garantálható a lakosság biztonsága. A Magyar Közút Nzrt. tájékoztatása szerint a megye útjai járhatóak, elzárt település nincs a Somogyban.

Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak elegendő üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet az autóba bekészített váltás ruha, meleg takaró, meleg ital, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszer. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashatnak.

Teendők kényszermegállás idején

A gépjárművet ne hagyja el, ha elakadna, sokkal nagyobb eséllyel találják meg a járműben, és védettebb is az időjárási viszonyoktól! Értesítse a hatóságokat, amennyiben saját erőből nem tudja a gépkocsit a hó fogságából kiszabadítani! Fontos helyzete pontos megadása! A járművet ne járassa folyamatosan, hogy az üzemanyag el ne fogyjon! Ha egy helyben fűtés céljából járatja a gépkocsi motorját, rendszeresen – 15 percenként – szellőztesse az utasteret!

Megosztás