Gyalogosok és kerékpárosok sérültek

Több gyalogosokat és kerékpárosokat érintő baleset történt Somogy útjain az elmúlt időszakban. Ők a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Elütésükkor kivétel nélkül személyi sérülés következik be.

Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk – tette közzé a polce.hu.

Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló viszonyok, az időjárási, a látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. A gyalogos és kerékpáros balesetek magas számához nagymértékben hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észlelni őket, mint más évszakokban. A nappali világosság időtartama jelentősen lecsökken, gyakran felhős ég, és a sűrű téli csapadékok is megnehezítik a járműből való kilátást. Ezen túl a szennyezett, vagy a hótól, illetve jégtől kellően meg nem tisztított szélvédők, azok esetleges belső párásodása, vagy a régi, funkcióját betölteni már nem képes ablaktörlő lapátok használata is rendkívül kedvezőtlenül hat az úttesten áthaladni szándékozó gyalogosok észlelhetőségére. A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak. A szélvédők szárításának legjobb módja az üvegekre irányított, intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata.

A szabálytalankodók forgalomból való kiszűrése, a balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik a közlekedőket. A rendőrkapitányságok folyamatosan elemzik az illetékességi területük közlekedésbiztonsági helyzetét és az ellenőrzések tapasztalatait. A rendőrök, ha szabálysértést észlelnek, a figyelmeztetés mellett helyszíni bírságot szabhatnak ki és feljelentést is tehetnek a szabálytalankodók ellen.

 A rendőrség a balesetek megelőzése, a rendőri intézkedés elkerülése érdekében ismételten kéri a kerékpárosokat, hogy gyalogos-átkelőhelyeken kerékpáron fenn ülve ne keresztezzék az úttest forgalmát. Ezt csak akkor tehetik meg, ha a gyalogos-átkelőhely mellett kerékpáros átvezetés van. Ennek hiányában a kerékpárról le kell szállni és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen át kell tolni a kerékpárt. Amennyiben az úttest alkalmas a kerékpározásra, vagy van kerékpárút, kerékpársáv, ne biciklizzenek járdán, tartsanak jobbra, az út jobb szélén közlekedjenek, így elkerülhetik az ütközést a szemből érkezőkkel. A kerékpárjaikon legyenek meg a kötelező felszerelések, különös tekintettel a prizmákra és a működő világításokra. A kormány és a fékek biztonságosan működjenek, fordítsanak gondot a karbantartásukra. 

Megosztás