Három nagyatádit is kitüntettek a megyenapon

A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat vehetett át dr. Gara István gyógyszerész; Somogy Polgáraiért Díjat a Büttner Kft. és Nagy Erika, a Nagybajomi Kulturális Igazgatás vezetője.

2018. az építkezés és a fejlődés éve itt, Somogyban – hangzott el a Megyenapon, melyet Marcaliban ünnepelt szombaton a Somogy Megyei Közgyűlés. A címer- és pecséthasználati jog adományozásának 520. évfordulójára emlékezett az ünnepi közgyűlés.

A pénteki zászlófelvonással kezdődött meg Somogyország legnagyobb ünnepe, majd szombaton a Marcali Városi Kulturális Központ adott otthont az ünnepi közgyűlésnek. A házigazda város polgármestere, dr. Sütő László rövid köszöntője után Biró Norbert ünnepi beszédében a címer- és pecséthasználati jog adományozásával kapcsolatban kiemelte: „Büszkeség és felelősség. A megyei önkormányzat mai vezetői számára – így számomra is – elsősorban ezt jelenti a ránk bízott, természeti, történelmi és kulturális kincsekben gazdag Somogyország. Hűnek és méltónak kell maradnunk az előttünk járók által teremtett értékekhez, örökségünkhöz, ugyanakkor bátor helytállásunkkal a jövőt kell építeni. Somogyországot ezek az erények tették naggyá, II. Ulászló 520 évvel ezelőtt ezért adományozott – a vármegyék közül elsőként – Somogynak címert és pecséthasználati jogot.

A megyei közgyűlés elnöke a vendéglátó város méltatása során kiemelte: „közel 2,6 milliárd forintnyi területfejlesztési forrást fordíthat Marcali többek között új munkahelyek létrehozására, iparterület fejlesztésére, a központi konyha és óvoda korszerűsítésére, a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola épületenergetikai felújítására, a Dózsa György utcai szegregátum rehabilitációjára és zöld város kialakítására. S előrébb léphetnek a turizmus terén is, ugyanis hamarosan kerékpárosok lephetik el a várost, akik nemsokára egészen Mesztegnyőig gond nélkül eljuthatnak Balatonmáriáról egy új kerékpárúton. Ezzel pedig nemcsak Marcali, hanem parttól távol eső településeket is bekapcsolódhatnak a turizmus vérkeringésébe. Mindezt egybevetve, a megvalósuló fejlesztések és a Balaton közelsége egyaránt sikeres Marcali képét vetítik előre. ”

A Szent László emlékév méltó lezárásaként megemlítette: „Szent László kemény kézzel szilárdította meg a legyengült államot, megvédte az országot és biztosította a független magyar állami létet. Büszkén vállaljuk örökségét.”

2018-ban Mátyás király emlékévet hirdetett a nemzetpolitikai államtitkárság. Ezzel kapcsolatban a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: „Annak a királynak emlékévébe léptünk, aki birodalma védelmét, annak felemelkedését az összefogásra alapozta. Aki felismerte, hogy a közép-európai népeket összefogva, az oszmán birodalom terjeszkedését megállítva meg kell védeni határainkat, s vele a keresztény civilizációt. Aki szigorú, de igazságos királyként vonult be a történelembe, s akinek halála után összefogtak a somogyiak az új uralkodóért. Akinek példája ma is elevenen él mindannyiunkban.”

A jövőbeli feladatok végrehajtásával kapcsolatban Biró Norbert elmondta: „Az ünnepi megyenapon ismét együttműködésre, közös munkára hívom Önöket. Az építkezés nehéz köveit ugyanis csak közös erővel tudjuk letenni. Most rajtunk, a mi nemzedékünkön a sor. Minket talált meg a történelmi kihívás, amelyre lelkiismeretes és határozott választ kell adnunk személyesen és közösen is, hiszen 2018. az építkezés és a fejlődés éve itt, Somogyban. Területfejlesztési feladatunk mára igazán látványossá vált. Elkezdődtek a beruházások, van, ahol már át is adtuk az első megvalósult TOP-os pályázatokat. Zajlanak a közbeszerzések, munkagépek zaja veri fel békés településeinket. Arra kérek minden somogyi polgárt, legyen türelmes az esetleges útlezárások, a gépek okozta kellemetlenségek miatt, hiszen mindez azt a célt szolgálja, hogy előrébb lépjünk, hogy élhetőbbé váljon környezetünk.”

A nap díszvendége, dr. Simicskó István köszöntőjében Somogy katonamúltját és jelenét méltatta, majd kiemelte: az emberi értékeket meg kell becsülni, s a közösség szolgálatával tudunk csak előrébb lépni. Keresztény értékeink hangsúlyozása mellett megjegyezte, nem erre számítottunk a 21. században, nem arra, ami jelenleg Európában zajlik. A nyugati civilizáció lelki válságban van. Tiszta lélekkel, ha a szív és a lélek harmóniában van, csak akkor lehet építkezni, jót cselekedni. Az értelem és érzelem valamint a keresztény hit köti össze az embereket. A karácsonyi bölcső az önzetlen szeretet jelképe, ez adhat erőt a keresztény civilizációnak. Magyarországnak van hite, azon dolgozunk, hogy Magyarország megmaradhasson magyarnak. Ahogy Somogy példát mutatott 1490 után, úgy kell ma Magyarországnak is példát mutatnia.

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított.

A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt vehetett át dr. Gara István nagyatádi gyógyszerész. Ő 1947-ben született Budapesten, ám 1955-től vidéken él, 1957-től Vízváron, ahol édesapja gyógyszertárvezető volt. A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett 1966-ban. Érettségi után volt uránbányász és sorkatona, végül 1968-ban felvették a Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész Karára, ahol 1973-ban kapta meg gyógyszerész oklevelét. Azóta Nagyatádon él és dolgozik. 21 évig a vízvári gyógyszertárat is ellátta. Felesége és lánya is gyógyszerész, fia pedig orvos. A Magyar Gyógyszerész Kamarának alapító tagja, úgy országos, mint megyei szinten. Két ciklusban megyei elnökké választották. Több ciklusban volt tagja az országos elnökségnek, és 9 éven keresztül a Felügyelő Bizottságnak. Jelenleg a megyei kamara elnökségi tagja és országos küldött. 1990-ben alapító tagja és első elnöke volt a városi KDNP szervezetnek. Két ciklusban (1990 és 1998 között) városi képviselő, illetve négy évig alpolgármester volt. Alapító társ a Nagyatádi Diákokért Alapítvány létrehozásában, és azóta is a kuratórium elnöke. 2004-óta alapító tagja és alelnöke a nagyatádi „Jobb Közéleti Körnek”, és nyolc évig KÉSZ elnök is volt. Ezen kívül számos nagyatádi egyesületben tevékenykedik. Számos rangos szakmai kitüntetése van; 2001-ben Nagyatád Város díszpolgára lett, 2016-ban Magyar Arany Érdemkeresztet kapott.

Somogy Polgáraiért Díjban részesült Bartha Béla siófoki református lelkész, Bujdosó Ferenc Aurél borász, a nagyatádi Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. Kollektívája, dr. Graffits Éva, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, dr. Huszárné dr. Bodor Tünde, a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatalának egykori vezetője (posztumusz), Keresztes Mária, a Szentbalázsi Körzeti Általános Iskola pedagógusa, volt igazgatója, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, Nagy Erika, a Nagybajomi Kulturális Igazgatás intézményvezetője, Peitlerné Takács Éva, a Lengyeltóti Városi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója és Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés volt főállású alelnöke.

A neves és meglehetősen dinamikusan fejlődő céget, a Büttner Kft-t 1992-ben alapította 4 magánszemély. Tevékenységük szerszámacélok és szerszám-normáliák kereskedelmére irányult. 1994-es bevételük már a 100 millió Ft-ot is meghaladta. A vállalkozás célja a kiépítendő termelési tevékenységen keresztül a szerszámgyártók kapacitás- és alkatrész igényeinek kielégítése egy kézből, partneri kapcsolatokra alapozva. 2014-ben Orbán Viktor miniszterelnök személyesen avatta fel új tanműhelyüket, amellyel megerősítették duális szakemberképzési rendszerüket. 2015-ben újabb 1000 m2-es termelő csarnokot építettek, és a Somogy Megyei Kormányhivataltól megkapták az „Egészséges munkahely” elismerő címet. 2016-ban nagyméretű 5 tengelyes megmunkálások kivitelezése érdekében 1 milliárd Ft értékű gépi beruházást indítottak. Termelőterületük meghaladta a 8000 m2-t és dolgozói létszámuk a 270 főt.

Nagy Erika, a Nagybajomi Kulturális Igazgatás intézményvezetője, aki 30 éve töretlen hittel és elhivatottsággal munkálkodik Somogyért, illetve a különféle értékmentő közösségekért. Magyar tanárként több ízben készített fel megyei szintű szavalóversenyekre diákokat, színjátszó szakkörrel, majorett csoporttal szerepelt megyei versenyeken. 8 éven keresztül a fonyódligeti gyermektábor egyik altáborának vezetője volt. 25 éve a nagyatádi hosszú távú triatlon bajnokság egyik szervezője, a „Fut, mint a nyúl” segesdi utcai futóverseny, valamint a „Gólya viszi a fiát” nagybajomi utcai futóverseny és családi nap létrehozója és szervezője. Nyári művésztáborok megálmodója, koordinátora. A nagybajomi Máktündér Kézműves Műhely és az Erdei Ciklámen Tavaszi Fesztivál, valamint a Galéria néprajzi és babakiállításának létrehozója, aki nemcsak kiemelkedő népművelői, hanem művészi vénával is megáldott, hiszen az elmúlt időszakban számos önálló és csoportos kiállításon mutatkozott be akvarelljeivel.

Somogy Megye Közgyűlése „(Fő)Jegyző Emeritus” Címet adományozott dr. Vörös Tamásnak, a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal volt megyei főjegyzőjének.

Az ünnepi közgyűlést Kozma Krisztián szavalata valamint a Somogy Polgáraiért-díjas, Hajas Béla karnagy vezette Balaton M&K Fúvószenekar és a szintén Somogy Polgáraiért-díjas Calypso Kórus előadása színesítette.

Megosztás