Havazás és hófúvás – csak óvatosan!

Akár 45-60 km/órás széllökések is eluralkodhatnak térségünkben, melynek következtében erős hóátfúvásra kell számítani az utakon. Fokozott óvatosságra intünk mindenkit, aki hosszabb utazást tervez a következő napokban!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. sjatóközleményében felhívja a figyelmet a fokozott hófúvás veszélyeire. Idén még nem volt alkalmunk megszokni a jelenséget, de a héten beígért havazások, a fagyos hőmérséklet és a tartós, erős széllökések gyorsan porhót hordhatnak az eltakarított úttestekre, mellyel a rendszeres takarítómunkák sem tudnak lépést tartani. Valamennyi megyét érinti a hófúvás veszélye. A hóval borított tájakon az akár 45-60 km/órás északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében okozhat hófúvást. Hétfő délutántól, estétől pedig az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a téli üzemeltetési időszak előtt, novemberben kihelyezte valamennyi megyében, összesen 760 kilométeren a hófogó rácsokat, oda, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége. Ezzel együtt is az ilyen időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra, ezért eredményesen csak a viharos széllökések befejeztével tud fellépni a közútkezelő. A társaság az összes bevethető járművét továbbra is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan be tudjanak avatkozni.

Mindenkit kérünk, hogy utazásaik megtervezésénél tájékozódjanak az út- és látásviszonyokról a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalaokon!

 

 

 

Megosztás