Hiába a béremelés, trükköznek a fizetésekkel

Hiába emelkedett januártól a minimálbér, a kisvállalatok vezetői igyekeznek megúszni a fizetések emelését. A nagy munkáltatók azonban különböző juttatások biztosításával próbálják megtartani az alkalmazottaikat.

Januártól 25%-kal emelkedett a kötelezően fizetendő járandóság, vagyis 138 000 forintra nőtt a minimálbér. A garantált bérminimum pedig 180 500 forintra nőtt. Természetesen, a munkaadók közül nem mindegyik örült annak, hogy alkalmazottainak többet kell ezentúl fizetnie. A sonline értesülései szerint Somogyban is akadnak cégek, akik különböző trükkökkel próbálnak kibújni a fizetésemelés felelőssége alól. Ilyen stratégiák a munkaidő csökkentése, a dolgozók átminősítése vagy egyszerűen az elvárt normák növelése. Vagyis sok helyen a bérek emelkedésével arányosan a munka mennyisége is növekedett. Lényegében tehát a fizetés értéke maradt a régi.

A tapasztalatok szerint a falvakból, kisvárosokból a fiatalok elmentek, és többnyire az 50 év feletti munkavállalók maradtak otthon. Nekik pedig nem sok választásuk van, ami a munkahelyek kínálatát illeti. Lakhelyet pedig már nem szívesen váltanának. (Kivéve azon keveseket, akik úgy döntenek, külföldön próbálnak szerencsét – mert, ugye, ilyen is akad.)

A falvak, kisvárosok magánvállalkozásai esetenként részmunkaidőben alkalmazzák dolgozóikat – persze, csak papíron. A nagyáruházak mellett elenyésző forgalommal futó kiskereskedések esetében gyakran rezeg a léc, nem tudják biztosítani a béremelést alkalmazottaik számára.

Egyedül – a Somogyban viszonylag ritka – nagy vállalatok képesek biztosítani olyan juttatásokat, amikkel dolgozóikat megtarthatják. Ilyenek az időszakos jutalmak, az év közbeni béremelés, a különböző kafetériák, az év végi prémiumok kiosztása vagy akár a dolgozóknak szervezett rendezvények és jutalomutazások.

Azok a vállalkozások, ahol trükköznek a fizetésekkel, nem biztos, hogy feltétlenül jól járnak. Ugyanis az ilyen típusú „ügyeskedéseket” a Nemzeti Adó- és Vámhivatal komoly bírsággal sújthatja. Keddtől pedig átfogó ellenőrzésekbe kezd a hivatal. A megbízott hivatali ellenőrök azt fogják vizsgálni, hogy a cégek alkalmazottai valóban megkapják-e a megemelt bérezésüket. A januári elszámolásokat már úgy kellett a vállalatoknak beküldenie a NAV-hoz, hogy azon a dolgozók januári bérét tételesen feltüntették. Emellett természetesen a munkavállalók bejelentését is vizsgálják.

A tavalyi évben is végzett hasonló ellenőrzést a NAV. Akkor országosan 657 munkavállaló esetében fedeztek fel szabálytalanságot a minimálbér meg nem fizetésével kapcsolatban. Somogyban pedig kimutatták, hogy a munkaidővel trükköztek a cégek. Akkor ugyanis a Somogy Megyei Kormányhivatal 56 alkalommal intézkedett munkaidő-beosztás szabályszerű közlésének megsértése miatt.

Forrás: https://www.sonline.hu/

Megosztás