Indul a földgáz-kitermelés Vízváron

Júliusban kezdődik a vízvári gyűjtőállomás működése – közölte a Mol a Portfolióval. A négy kút földgáz-kitermelése a teljes hazai termelés 4-5 százalékát biztosíthatja. A környékbeliek új munkalehetőségekben bíznak.

A horvát határ közelében fekvő dél-dunántúli térségben évekkel ezelőtt kezdtek el kutakat fúrni, aztán fölgázt és kőolajat is találtak. Az elmúlt években fúrt, felújított, illetve mélyített kutakat most Vízvárra csatornázzák be. 

Négy kútból összesen napi 200 ezer köbméter gáztermelés és 120 köbméter kondenzátum termelése várható a társaság szerint. A Vízvár környékén jelenleg termelő kutak mintegy 100 000 köbméter földgázt és 25 tonna könnyű olajat (‘kondenzátumot’) termelnek naponta. A földgáz az országos hálózatba kerül majd, így jut el a fogyasztókhoz, a kondenzátumot pedig tartálykocsival a Dunai Finomítóba szállítják – írja a Portfolió. 

A munkálatok most értek abba a szakaszba, amikor a termelésre alkalmas kutakat rövidesen szolgálatba állítják és megkezdődik a termelés. A beruházástól a helyiek jelentős adóbevételre számítanak, és abban bíznak, hogy számukra is ad munkát, így javulnak az életkörülményeik – számolt be hétfőn az atv.hu.

Megosztás