Inflációs karácsony: a magyarok harmada kevesebbet költ, drágul a fenyő is

A magyarok 35 százaléka kevesebb pénzből tervezi, hogy megússza a karácsonyt, ötöde azt mondta, egyáltalán nem fog költeni. Csaknem 10 százalékkal drágulhat idén a fenyőfa.

Kevesebben és kevesebbet terveznek költeni a karácsonyra

Karácsonyi ünnepi kiadásokra átlagosan 100 ezer forintot terveznek költeni idén a magyarok, ebből 47 500 forintot szánnak ajándékra – derül ki a Cofidis Hitelmonitor legfrissebb kutatásából, amit a HVG ismertetett

A magyarok kétharmada idén is állít karácsonyfát, több mint a fele műfenyőt. Az ünnepi dekoráció másodlagos: a magyarok 73 százaléka idén egyáltalán nem költ erre. A 3 évvel ezelőtti 78 százalékról 58 százalékra csökkent azok száma, akik ajándékot vásárolnak. 

A magyarok 20 százaléka kényelmesen kijön a jövedelméből, négyötödének viszont hiányos a családi kasszája. A többségnek  havi szinten mintegy 200 ezer forint kellene még a kényelmes élethez. Az élelmiszerárak emelkedése miatt július óta átlagosan 30 ezer forinttal többet költenek a megkérdezettek konyhapénzre, és a következő hónapokban további drágulásra számítanak a kutatás szerint.

Depositphotos
Depositphotos

Csaknem 10 százalékkal drágulhat idén a karácsonyfa

Idén csaknem 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák tavalyhoz képest, a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés – közölte az MTI kérdésére a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Magyarországon a fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de tőlünk is szállítanak a környező államokba. Belföldön a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő népszerűsége viszont csökken. A környezettudatosság erősödésével magyarázható, hogy a földlabdás fenyőfák évről évre népszerűbbek, jelenleg csaknem 10 százalékkal részesednek a forgalomból.

A díszkertészek azonban nem tanácsolják a földlabdás fenyő kiültetését a szabadba az ünnepi időszak végén, mert szobahőmérsékleten hamar megindulhat a nedvkeringés, így a fa a tápanyagait gyorsan feléli, és a hirtelen hideggel szemben nem lesz ellenálló. A gyökeres fenyőket ezért kicsit tovább, a fagyok elmúltáig beltéri helyiségben érdemes tárolni, március végétől kerülhetnek ki a szabadba – javasolták.
Hangsúlyozták egyúttal, hogy a fenyőfa-termelés nem környezetkárosító tevékenység, hiszen ennek köszönhető, hogy nem az erdőkben kell karácsonyfát vágni.

 

Megosztás