Kivételes a helyzet a lakáspiacon a falusi csok miatt Somogyban 

Idén januárban Somogy vármegyében a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a nem falusi csokos településeken 851 ezer forint volt, szemben a falusi csokosokra jellemző 359 ezer forinttal. 

Kivételes helyzetben maradnak a falusi csokos települések, mivel az állami támogatást a múlt év végén újabb két évre meghosszabbították – áll az ingatlan.com elemzésében, amely ismerteti továbbá, hogy Somogy vármegyében miként alakult a kereslet. Az elemzés emellett bemutatja azt is, hogy idén januárban milyen áron kínálták eladásra a használt lakóingatlanokat a falusi csokos településeken, és milyen árak jellemezték a többi települést. 

  • A lakáspiaci lassulás közepette a falusi csokos ingatlanok jól szerepelnek, ami a kedvezmény részét képező és jelenleg elérhető legnagyobb összegű lakásfelújítási támogatásnak is köszönhető.
  • A Budapesten kívüli piacon a kereslet 19 százalékát adták a falusi csokos használt ingatlanok 2022-ben, szemben az egy évvel korábbi 17 százalékos aránnyal, vagyis a kereslet erősödött. 
  • A falusi csokos településeken eladásra kínált lakások átlagára januárban 26 millió forint volt, szemben a tizennyolc vármegyére jellemző 40,8 millió forintos összeggel. 
  • Idén januárban Somogy vármegyében a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a nem falusi csokos településeken 851 ezer forint volt, szemben a falusi csokosokra jellemző 359 ezer forinttal.  

Akár 5 milliós lakásfelújítási támogatás a kistelepüléseken

Bár a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet miatt a lakáspiacon lassulás jelei mutatkoznak, a falusi csokos települések jól szerepelnek. A támogatás meghosszabbítása pedig extra keresletet hozhat. A kisebb települések helyzetét tovább javítja, hogy a falusi csok keretében érhető el a legnagyobb lakásfelújítási támogatás is. A kedvezmény felét ugyanis a megvásárolt ingatlan felújítására kell fordítani, ami akár 5 millió forintos lakásfelújítási állami támogatást jelenthet a falusi csok maximális 10 milliós összegéből – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A falusi csokos ingatlanok a környék és az ország átlagához mérten olcsóbbak, emellett a vonzerejüket az is növeli, hogy az államilag támogatott maximum 10-15 milliós lakáshitel nagyobb alapterületű ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ráadásul a kedvezményes csokos hitel 3 százalékos kamata bőven elmarad a jelenlegi átlagos 10-11 százalékos piaci kamatszinttől.

Több tényezőnek is köszönhető, hogy a fővároson kívüli lakáspiacon a falusi csokos ingatlanok iránti kereslet a tavalyi nehezebb év ellenére az arányokat tekintve erősödött. 2022-ben az eladó használt ingatlanok iránti érdeklődések 19 százalékát adták a falusi csokos kistelepülések, szemben a 2021-es év 17 százalékával – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Az ingatlanhirdetési portál adataiból az is kiderül, hogy a januárban eladó 120 ezer használt lakás és ház hirdetéséből több mint 15 ezer falusi csokos településeken található.

41,9 millió vs 82,7 millió forint 

A fővároson kívüli országos kínálatban szereplő eladó használt lakóingatlanok átlagára január közepén 40,8 millió forint volt, ezzel szemben a falusi csokos településeken 26 millió forint volt ugyanez. A négyzetméterárakban is jelentős az eltérés: a falusi csokos településeken – ugyancsak a fővároson kívüli piacon – 232 ezer forint az átlag, szemben a nem falusi csokos ingatlanok 521 ezer forintos országos átlagértékkel. 

Somogy vármegyében tavaly a kereslet 37,5 százaléka koncentrálódott a falusi csokos településeken eladó ingatlanokra, szemben az egy évvel korábbi 36 százalékos aránnyal. Idén januárban pedig a megyei falusi csokos községek kínálatában több mint 1800 lakóingatlan szerepelt. Ezeknek az átlagos négyzetméterára 359 ezer forint volt, az ottani lakóingatlanok átlagára pedig 41,9 millió forintot tett ki. Ezzel szemben a nem falusi csokos településeknél előbbi 851 ezer forintra rúgott, utóbbi pedig 82,7 millió forintnál járt. Az ingatlan.com elemzése szerint a januárban legnagyobb kínálattal rendelkező falusi csokos települések közül Fonyódon, Balatonfenyvesen, Balatonszárszón, Balatonszemesen és Lengyeltótiban az átlagos négyzetméterár 314 ezer – 1,1 millió forint volt. 

Grafika: ingatlan.com

Megosztás