LMP: az elvándorlás a vidék tragédiája

Alkalmatlan volt arra a kormány, hogy a legnehezebb gazdasági helyzetben lévő térségeket felzárkóztassa – hangoztatta tegnap Somogy megyei sajtótájékoztatóján az LMP.

A Dél-Dunántúl egyike az Európai Unió legszegényebb térségeinek. Ráadásul ez a régió mutathatja fel a legkisebb gazdasági fejlődést az elmúlt 11 évben. A kormány tevékenységének gyászos következménye, hogy 100 ezrek vándoroltak el, családok ezrei szakadtak szét emiatt – hívta fel a figyelmet Keresztes Lóránt, a párt frakcióvezetője Kaposváron.

A kormánypártok a saját gazdasági holdudvarukat hizlalták az uniós forrásokból, folytatta, elképesztő mennyiségű lopás tanúi lehettünk, történelmi szinten van a korrupció.

Gyalázatos állapotban vannak a térség útjai, az önkormányzatokat pedig szándékosan ellehetetlenítették, még a döntés lehetőségét is kiveszik a kezükből – mondta Keresztes Lóránt. – Kiszervezték szinte a teljes magyar állami felsőoktatást, közel 1000 milliárdos közvagyont juttattak fideszes alapítványok kezelésébe. Most pedig arra készülnek, hogy a teljes magyar autópálya-hálózat fenntartását évtizedekre privatizálják.

A fiatalok ezrével vándorolnak el a térségből főként a minőségi munkahelyek hiánya és a Kaposvári Egyetem önállóságának elvétele miatt, vette át a szót Szabóné Szendefy Mária, az LMP jelöltje Somogy megye 1. számú választókerületében.

Külföldi befektetők kapnak sokmilliárdos állami támogatásokat a hazaiak helyett, akik több munkahelyet teremtenének. A magyar kis- és középvállalkozások támogatására kell a jövőben összpontosítani – fejtette ki. – A falvakba vissza kell állítani a mezőgazdaságból való megélhetés lehetőségét: nem egy-két nagygazdát, hanem a kisebb, családi gazdaságok százait kellene támogatni.

Megosztás