Majdnem harminc éves múlt: véreb fővizsga Kaszón – Fotók!

Idén 28. alkalommal adott otthon Kaszó a Magyar Véreb Egylet által rendezett véreb fővizsgának. A hétvégén hat kutya bizonyíthatta be, hogy bármilyen vadat képes megtalálni, még a legsűrűbb vadonban is.

A vizsga során a kutya és vezetője feladata, hogy egy korábban sebzett vadat közös erővel megtaláljanak. Ez igazi kihívás, és akár több órás munkát is jelenthet. Előfordul, hogy egy vadat akár napokkal korábban sebesítetteték meg. Ebben az esetben természetesen hosszabb munkára számíthat a vizsgázó. Persze, előfordul az is, hogy egy friss sebzés esetén a véreb akár 20-30 perc alatt is ráakad a vadra.

Ki vezet kit? Amikor a véreb forró nyomon halad
Ki vezet kit? Amikor a véreb forró nyomon halad

A vérebezés fontos és hasznos tevékenység. Egyrészt segíti a vadászt abban, hogy az általa megsebzett vadat megtalálja, ezáltal megválthassa azt szenvedéseitől, amennyiben nem sikerült azon végzetes sebet ejteni. Másrészről egy értékmentő munka is, hiszen az elejtett állatok mind az erdő- és vadgazdálkodó, mind a vadász számára nagy értéket képviselnek. Akár pénzben, akár eszmei értékben mérve.

– Ez egy több mint 100 éves múltra visszatekintő tenyésztési folyamat, amíg eljutottunk ezeknél a fajtáknál ahhoz, hogy nemcsak munkateljesítményben, de funkcionálisan egészségesek is legyenek a kutyák. Hogy a sok esetben rendkívül nehéz körülmények között, a testileg és mentálisan is megterhelő helyzetben a legmagasabb teljesítményt tudják magukból kihozni. – mondta Pukánszki Zoltán, tenyésztésvezető, Magyar Véreb Egylet elnökségi tagja.

A versenyzőket sorsolással rendelték a bírói körökhöz, akik a keresés során végigkísérték a véreb és gazdája munkáját. Végül pontozással jutalmazták az elvégzett keresési gyakorlatot. Az általuk megítélt pontok alapján hirdették ki vasárnap a verseny végeredményét.

Sorsolásra indul véreb és vezetője
Sorsolásra indul véreb és vezetője

A hétvégi Kaszó Kupa Országos Véreb Fővizsga eredményei:

I. helyezést ért el: Pál János és vérebe (204 pont)

II. helyezést ért el: Juhász Attila és vérebe (184 pont)

III. helyezést ért el: Szigeti János és vérebe (138 pont)

IV. helyezést ért el Bognár Tamás és vérebe (105 pont)

A nap során nemcsak keresési gyakorlat zajlott. Amíg a terepen zajlott a munka, addig Kaszón tenyészszemlét is tartottak. Szombat este pedig itt tartották a Magyar Véreb Egylet közgyűlését is.

Fotók: Röhrig Dániel

 

Megosztás