Másfélszer több diák verseng feleannyi nyári munkáért

Teljesen átfordította a nyári diákmunka piacát a válság: 50 százalékkal csökkent rá az igény, ugyanakkor másfélszeresére nőtt a jelentkezők száma. Akár tízszeres túljelentkezés is lehet egy-egy meghirdetett pozícióra.

Tavaly és már azelőtt is a diákmunka-hiány volt a jellemző, kapkodtak a cégek a megbízható fiatalokért. A válság óta azonban a visszájára fordult a helyzet: most már olyan munkákat is elvállalnak a diákok, amilyeneket korábban nem vagy alig.

Nagyon sokan jelentkeznek nálunk nyári munkára, kb. 50%-kal nőtt a számuk – mondta Darvas Nándor, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője. – Most már pl. mezőgazdasági munkát is elvállalnak, ebből is látszik, hogy nem nagyon találnak pénzkereseti lehetőséget. Főleg a kereskedelmi egységek, vendéglátóhelyek bezárása miatt csökkent a diákmunka iránti igény. Az egy évvel ezelőttihez képest legalább 70%-kal.

A diákszövetkezetek azt mondják, még mindig nagy a bizonytalanság a nyári turistaszezon alakulását illetően. Somogyban elsősorban a Balaton-part szív fel nagyobb számú diákmunkást, ám a vendéglátóhelyek egy része még kivár, mások ki sem nyitnak.

Úgy a felére esett vissza a diákmunka iránti igény – értékelte a helyzetet Dakó Roland, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője. – Most kezd újból élénkülni a piac, mert azok a cégek, akiknek a válság után ismét munkaerőre van szükségük, nem saját alkalmazottakat vesznek fel, hanem a munkaerő-kölcsönzéshez nyúlnak. Ráadásul a szabadságolásokat is meg kell oldaniuk a nyáron. Nagyatádon jelenleg 3-4-szeres az igény az év közbenihez képest. Eddig csaknem tíz cég jelezte nekünk, hogy diákmunkásokat kér, üzemek és hipermarketek, összesen kb. 20-30 embert.

Somogyban jellemzően a 926 forintos minimális órabértől az 1500 forintosig kereshetnek nyáron a diákmunkások. Már, ha találnak munkát.

Megosztás