Még jobban belobbanhat a koronavírus térségünkben

Emelkedik térségünkben a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben. A koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését – írta friss jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Kaposváron, Zalaegerszegen, Pécsett, Szombathelyen, Veszprémben, Szekszárdon, Békéscsabán és Egerben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében.

A koronavírus vízzel, szennyvízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az elmúlt 24 órában 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg. Somogyban újabb 9 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 277-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

 

 

Megosztás