Megkezdődött a Megyehét

Felvonták Somogy megye lobogóját a kaposvári Vármegyeház előtt, ezzel megkezdődött a megyecímer adományozásának 520. évfordulójára rendezett ünnepi Megyehét. A következőkben a pontos programtervről olvashatnak.

Különös kegyben részesítette Somogy vármegyét 1498. január 6-án II. Ulászló király: külön címert adományozott a megyének, melyet I. Miksa hadainak 1490. évi betörése alkalmával tanúsított hűségéért kapott. Ennek évfordulóját ünnepli Somogyország minden évben január elején.

Katonai díszkíséret mellett és a somogyi városok zászlainak lobogásától övezve vonták fel ma reggel 9 órakor a megye címerével ellátott lobogót a Vármegyeháza előtt Kaposváron. Ezzel kezdetét vette a megyecímer adományozás 520. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepi Megyehét.

Szombaton 10 órakor Marcaliban tartják meg az ünnepi közgyűlést, ahol kiosztják a Pro Comitatu és Somogy Polgáraiért kitüntetéseket. Több nagyatádi is van a díjazottak között, ezekről később fogunk beszámolni. A rendezvény díszvendége dr. Simicskó István honvédelmi miniszter lesz. 

Január 9-én a somogyi címer történetéről hallhatnak érdekes gondolatokat az érdeklődők a kaposvári Vármegyeháza dísztermében délután 5 órától. Az előadást Dr. Gőzsy Zoltán történész tartja. Január 10-én 17 órakor az ünnephét folytatásaként bemutatják a Somogyország című könyv új kiadását a Vármegyeháza kistermében. Ezt követően 17:45-kor megtartják a „Négy évszak Somogyországban” fotópályázat eredményhirdetését, egyben megnyitják a kiállítást. 

Január 11-én a somogyi értékek kerülnek reflektorfénybe. 14 órakor átadják az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket valamint a Somogyi Értékdíjakat a Somogyi Értékpontban. Másnap, szombaton, Siófokon Megyebállal folytatódik az rendezvénysorozat. Az ünnepi Megyehetet a hétfői zászlóbontás fogja zárni. 

Megosztás