Megszaporodnak a vadak az utakon

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, ezért vezessünk a szokásosnál is óvatosabbak – figyelmeztet a rendőrség.

Az őzek megváltozott mozgási területe és viselkedése miatt ilyenkor több a közúti baleset. Bár ezek elsősorban az éjszakai és hajnali órákban történnek, a megnövekedett vadállomány miatt a nap bármely szakaszában nagyobb eséllyel találkozhatunk az úton áthaladó vadakkal.

A rendőrség azt javasolja, lehetőség szerint az út menti területeket is kövessük figyelemmel, illetve szereljünk vadriasztót az autónkra.

Ebben az időszakban azokon a helyeken is fokozott óvatossággal vezessünk, ahol nincs külön vadveszélyt jelző tábla: a vadon élő állatok a lakott területekre és azok határára is bemerészkednek, így megjelenésükre e helyeken is számítani kell.

A rendőrség továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben mégis vadbalesetnek lennénk a részesei, értesítsük a hatóságot. Ők ezt követően felveszik a kapcsolatot a területileg illetékes vadásztársasággal, melynek munkatársai gondoskodnak a sérült vagy elhullott állat elszállításáról.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás