Mihez kezdjen kétszáznál is több somogyi eva-adózó?

Mint ismert, január 1-vel megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. Ezért a NAV adózói fórumot szervez Kaposváron. Somogyban több mint 200, Nagyatádon 14 eva-adózó van az adóhatóság tájékoztatása szerint.

Az érintettek a választható adózási formák legfontosabb szabályairól, az egyes adózási módszerekre történő áttéréssel kapcsolatos teendőikről kapnak tájékoztatást. A fórum december 17-én 14 órakor lesz a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának központi épületében (Kaposvár, Béke u. 28.).

A fórumon történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők a somogyavig@nav.gov.hu e-mail címen regisztrálhatnak.

Az evások 2019. december 31-ig dönthetnek arról, milyen adózási formát választva folytatják jövőre tevékenységüket. Többségükazonban még nem döntött. Az adózási formák közötti választást kalkulátor is segíti. Az egyéni vállalkozók az egyszerűsített adminisztrációt, és adóterhet képviselő katát vagy az átalányadózást választhatják. A társas vállalkozási formában tevékenykedők is lehetnek a kata alanyai (a kft.-k kivételével), de dönthetnek a kiva vagy a társasági adó mellett is.

Azok a gazdálkodók, akik év végéig nem élnek a választás lehetőségével, egyéni vállalkozóként a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai alá fognak tartozni, míg társas vállalkozásként a társasági adó alanyává válnak.

 

Megosztás