Ne dőljön be a csalóknak! – kéri a rendőrség

A Mátrix Projekt kapcsán a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai is óvatosságra intenek az online térben.

Ma már az internetes kereskedelem, a bankkártyás fizetés és utalás is teljesen általánossá, elfogadottá vált, hiszen egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online. Azonban ezeknek számtalan előnye mellett komoly veszélyeket is rejt.

Az esetek többségében a hívó fél banki alkalmazottnak adta ki magát, majd arról tájékoztatta a sértetteket, hogy gyanús utalások történtek a számláikon, ezért fontos egyeztetni a bankkártya adataikat. Az érintettek mind bedőltek ennek a trükknek, hiszen a pénzüket féltve nem gondolták végig, hogy az adatok a bank részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Mégis megadták személyes adataikat, a számlához tartozó belépő kódot, de az is előfordult, hogy egy alkalmazás letöltésére kérték, amibe belépve a netbank azonosítóját megadva belépett a sértett, így már hozzáfértek a bankszámlájához.

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetési módszereket és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai a kiberpajzs.hu segítségével óvatosságra intik a vásárlókat!

 • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
 • Ha Öntől vásárolnak, akkor legyen az gyanús, ha a bankszámla számán kívül bármilyen más adatot is kérnek!
 • Ne tévessze meg, hogy az Öntől vásárolni szándékozó személy egy csomagszolgálat linkjét küldi meg! Ott bizonyosan nem kérik el személyes banki adatait!
 • Ha üzenetben kap átirányító linket, ellenőrizze, hogy nem egy áloldalról van-e szó! Inkább lépjen ki és vegye fel a szokásos csatornán a kapcsolatot a bankjával!
 • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait! 
 • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
 • Lehetőség szerint mindig utánvéttel fizesse a megrendelt árucikket.
 • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!
  Különös figyelemmel járjon el minden olyan esetben, amikor az elektronikus levél küldője nem a szolgáltató hivatalos csatornáiról adja fel az üzenetet, vagy abban bármilyen személyes- vagy bankkártyaadat megadását kéri!
 • Amennyiben közműszolgáltatótól kapott email kapcsán felmerül Önben a gyanú, hogy adathalász üzenettel lehet dolga, mindig elővigyázatossággal járjon el!

Amennyiben, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon. 

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokkal kapcsolatban: https://kiberpajzs.hu/

(Nyitókép: police.hu)

Megosztás