Nyugdíj-megtakarítások: Somogy az utolsó

A megyénkben élők teszik félre a legkevesebbet a nyugdíjukra. Ez derült ki a Nyugdíjbiztosítás.com országos kutatásából. A somogyiaknak átlagosan a harmadával kevesebb nyugdíjuk lesz, mint az élen álló baranyaiknak.

A magyar népességkutatási előrejelzésekből kiderül: negyven év múlva kétszer annyi időskorú lesz, mint ahány gyerek. Ebből világosan következik, hogy nincs értelme az állami nyugdíj gondoskodásában bízni. A KSH adatai szerint jelenleg mintegy 120 ezer forint az átlagnyugdíj, ám biztosra vehető, hogy ez jóval kevesebb lesz 10-20 év múlva reálértéken számolva. Független szakértők szerint már 10 év múlva sem lesz fizetőképes a nyugdíjalap. Ugyanakkor még mindig kevesen tudnak vagy akarnak megfelelően takarékoskodni idős korukra. Igaz, ezeknek a száma folyamatosan növekszik. Eddig valamivel több mint 200 ezren kötöttek nyugdíjbiztosítást Magyarországon.

A Nyugdíjbiztosítás.com 3 ezer fős mintán készült országos felméréséből kiderül: éppen megyénkben takarékoskodnak a legkevesebbet az emberek. A megtakarítás havi különbsége 11 ezer forint a rangsor élén álló Baranyához képest. A megyeszékhelyek között is jelentős különbségek vannak: a lista első helyén Pécs áll, talán nem meglepő módon a sereghajtó pedig Kaposvár: évi 325 ezer, illetve 138 ezer forint nyugdíj előtakarékossággal.

A teljes képhez tartozik, hogy megyénk utolsó helye nyilvánvalóan összefügg az itteni alacsony bérekkel. Ha a megyei átlagbérekhez viszonyítjuk a megtakarításokat, akkor Somogy már csak hátulról a 6. a rangsorban.

 

Megosztás