Olvasói felét elvesztette a megyei napilap az elmúlt hat évben

Több mint 7,5 ezerrel csökkent az értékesített példányszáma a Somogyi Hírlapnak, amióta a kormánypárti médiabirodalom része lett. Pedig öntik azokba a közpénzeket: 16,6 milliárdot költött politikai kampányokra a kormány.

2022-ben 16 600 millió forintot költött a Miniszterelnöki Kabinetiroda társadalmi célúnak nevezett médiakampányokra tavaly a kormánymédiában (és még 3 ezer milliót máshol) az Átlátszó összesítése szerint. (Öt hónapba telt, mire a lapnak megmutatták az adatokat.) Messze a legtöbbet az ún. gyermekvédelmi népszavazás homofób kampányára költötte, amelyik egyébként érvénytelen lett (az országgyűlési választásokkal együtt tartották). Nem sajnálták a pénzt a háborús kampányoktól sem, miként egyebek között az szja-mentességet, a minimálbér-emelést és a „Magyarország előre megy, nem hátra” üzeneteket is ezermilliókért hirdették.

A politikai kampányokhoz köthető reklámpénzek leginkább a TV2-t és a KESMA lapjait gazdagították, ez utóbbiak közé tartoznak a megyei napilapok is.

A Somogyi Hírlapot 2016 őszén szerezte meg az új tulajdonos, előtte 15 210 értékesített  példányszámmal büszkélkedhetett. A tavalyi IV. negyedévben már csupán 7 656-tal a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) adatai szerint. Azaz csaknem pontosan az olvasói felét elveszítette, amióta a fideszes médiagólem bekebelezte. Egy év alatt 1255-tel lett kevesebb előfizetője, ill. vásárlója a Somogy megyei napilapnak. Nem hivatalos információink szerint Nagyatádon mindössze kb. 200 példány fogy belőle.

Egyébként az egész hazai lappiacon jelentősen csökkent tavaly a példányszám, derül ki a MATESZ friss számaiból. A legtöbbet a Képmás magazin veszített (16,77%), a legkevesebb a HVG (6,54%).

A fentiekhez még egy adalék: a civilek által készített Liberties Rule of Law 2023-as jelentése megállapította: Európa 18 országából jogállamiság terén Magyarország és Lengyelország továbbra is a legrosszabb helyen áll, ennek a két országnak a kormánya továbbra is propaganda terjesztésére használja a közszolgálati médiát.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Megosztás