Pár hetes kutyakölyköket csempésznek külföldre

Fellendült a kutyák feketekereskedelme: idén már öt esetben is csak a NAV munkatársain múlott az utaztatott állatok élete. A csempészek egyre merészebben igyekeztek észrevétlenül, igazoltatás nélkül átjutni az országon.

Újabb kutyaszállítmányok kereskedelmét akadályozták meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az M7-es autópályán, két egymás utáni napon. A Somogy vármegyei szakaszon illegálisan szállított kölyökkutyákat találtak a kaposvári pénzügyőrök. Egy román kisbuszt állítottak meg hét utasával az M7-esen. Az alig nyolchetes kölyköket Németországig vitték volna papírok és oltások nélkül.  

Alig egy nappal korábban az autópálya Fejér vármegyei szakaszán egy román kisbuszt és utasait ellenőrizték a pénzügyőrök, az átvizsgáláskor három, rendkívül fiatal Bichon-jellegű kutyát találtak. Mint kiderült, a sofőrnek az anyjuktól elszakított, alig négyhetes állatokról semmilyen okmánya nem volt. A román férfi Olaszországba tartott volna a kutyusokkal, feltehetően értékesítési szándékkal.

A Bevetési Igazgatóság nyugat-magyarországi pénzügyőrei 2022-ben 71 kölyökkutya kereskedelmét hiúsították meg. Az elmúlt évben lovat, fenyőrigót, tengelic madarat és macskákat is találtak már szolgálat közben a NAV járőrei. Akadtak állattetemekkel teli csomagok és előfordult az is, hogy útközben vesztették életüket vagy lettek betegek a különféle rejtekhelyen utazó élőlények. A NAV munkatársainak köszönhetően a megakasztott szállítmányokból kimentett állatok szerencsésen megúszták a kiszámíthatatlan fordulatokat tartogató utazást.

Megosztás