„Szemetet, még ágymatracot is fölgyújtott a szélben a kerítésemtől két méterre”

A biztonság kedvéért még égésgyorsítót is használt, mikor szóltam neki, közölte, a saját telkén azt csinál, amit akar. Ha a gyerekem időben észre nem veszi, a mi házunk is leégett volna – írta egy olvasónk.

Pár napja történt az eset az egyik dél-somogyi településen. Olvasónk beszámolója szerint így.

Kedves szomszédom a kerti hulladékon kívül háztartási hulladékot, ágymatracot is felgyújtott a kerítésemtől két méterre, szélben. A biztonság kedvéért még égésgyorsítót is használt, több alkalommal. Kérésemre, hogy oltsa el a tüzet, fennhangon válaszolt, hogy a saját telkén azt csinál, amit akar. Persze, a tűz a falra futó száraz növényzetet elkapta és végig a száraz avart, gazt. A 11 éves gyermekem lélekjelenlétének köszönhető, hogy mi nem „égtünk le”. Szólt, hogy szerinte nagy lett a tűz, és azonnal hívjam a tűzoltókat. Miután kimentem, láttam, hogy tényleg baj lesz. Eközben a gyermek már vödörben hordta a vizet a megyehatáron lévő kerítéshez, mert már odáig terjedt. A hölgy kertje teljes terjedelmében megégett, az enyém csak részben, a tűzoltóság munkatársainak köszönhetően. Egyébként az itt lévő kertek többségének a vége a Duna-Dráva Nemzeti Park területén végződik. Pillanatokon múlt, hogy oda is átterjedjen a tűz. Egyébként a kárt okozó és szabályokat megszegő hölgy gondnokság alatt áll, beteg. Az oltás alatt is a lépcsőn ülve italozott tovább.

Nem is kérdés, a „hölgy” a tűzgyújtással kapcsolatos szinte minden létező szabályt és önkormányzati rendeletet megszegett. Nagyon sok hasonló esethez riasztják a tűzoltókat. A másik, tömeges bejelentés úgy szól, hogy „szemetet tüzel a szomszédom a kazánban”. Komolyabb visszatartó erővel bírna, ha az ilyen eseteknek lennének súlyos hatóságai következményei. Elvileg, persze, mind környezetvédelmi, mind tűzvédelmi bírságot kiszabhatnának. Előbbit a kormányhivatalok környezetvédelmi osztályai, ha lenne rá elégséges apparátusuk. Utóbbit a katasztrófavédelem, mégpedig 10 ezer forinttól akár 3 millió forintig is a kár megtérítésén felül. A gyakorlatban azonban alig lehet ezeket bizonyítani, tulajdonképpen tettenérésre lenne szükség.

Amikor feltételezhető a szándékosság, minden esetben vizsgálják a kollégáim, majd értesítik az illetékes jegyzőt, ő járhat el – válaszolta kérdésünkre Török Sándor, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese.

Megkerestük a település jegyzőjét is, azt mondta: nincs tapasztalata ilyen ügyekben, tavaly volt egy hasonló esete egy másik, közeli faluban. Megerősítette, hogy a szóban forgó asszony gondnokság alatt áll, emiatt is nehéz lenne megállapítani a felelősségét. A hivatásos gondnoknak pedig van még vagy harminc gondnokoltja, rajta sem lehet számonkérni.

A jelenséghez tartozik, hogy a parlament által még tavaly nyáron elfogadott módosítás értelmében 2021. január elsejétől kezdődően országszerte tilos lett volna az avarégetés és a kerti hulladék égetése. Volna. Ugyanis egy decemberi kormányrendelet a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idejére felfüggesztette ezt.

Végül még olvasónkat idézzük: „Nem merünk belegondolni, hogy mi történt volna, ha nem tartózkodunk itthon…”

Megosztás