Rendkívüli intézkedések a gyógyszertárakban, szünetel a személyes félfogadás az ügyészségeken

Korlátozzák a patikákban az egy időben vásárlók számát. A kormány által elrendelt veszélyhelyzet miatt péntektől a személyes félfogadás valamennyi ügyészségen határozatlan időre szünetel.

Újabb 6 magyar megbetegegedésről tudunk, ezzel 25-re nőtt a fertőzöttek száma. Halálos áldozata továbbra sincsen a koronavírusnak Magyarországon. Ezzel egyidejűleg már több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba az ideiglenes határellenőrzés csütörtöki visszaállítása óta – írta az MTI. 

Rendkívüli intézkedések bevezetését kérte a gyógyszertárakban az országos tisztifőgyógyszerész, a koronavírus terjedésének elkerülése érdekében- olvasható az Origo oldalán. Az intézkedések már Nagyatádon is érvényben vannak.

Az utasítások között szerepel, hogy egyszerre csak annyi beteg tartózkodhat a patikákban, ahány gyógyszerkiadó hely működik. A receptek aláírásához kihelyezett tollakat, a vizet és a poharakat, valamint a gyógyszertári szórólapokat és újságokat, és a gyermeksarokban lévő tárgyakat beszedik. Ezekről a betegeket egy plakáton tájékoztatják, amit a bejáratoz függesztenek ki. Az országos tisztifőgyógyszerész kérése, hogy amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, a patikusok mérlegeljék a kiadó ablakon keresztül történő gyógyszerkiadási formát is.

A helyi patikákban információink szerint az emberek az ilyenkor szokványos gyógyszereiket szerzik be, csak kevesen váltottak kis több hónapra gyógyszert. Vagyis az atádi gyógyszertárakban nincs vásárlási láz. 

20200313gyogyszertar-plakat.jpg

A Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzetre figyelemmel 2020.03.13-tól a személyes félfogadás valamennyi ügyészségen határozatlan időre szünetel. A beadványok benyújtására továbbra is van lehetőség, postai úton, vagy az ügyészségeknél elhelyezett gyűjtőládában, továbbá az elektronikus kapcsolattartási rendszeren keresztül (ügyfélkapu regisztrációval). A rendelkezés az idézésekre nem vonatkozik, az idézésben megjelölt helyen és időben a megjelenés továbbra is a törvényi rendelkezéseknek megfelelően kötelező – írta hivatalos sajtóközleményében Dr. Horváth Szilárd megyei főügyész.

Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás