Rengett a föld Pogányszentpéter környékén

Szerencsére 153 km-es mélységben, így nem érezték a térségben élők. Ma hajnali 4 óra tájban érzékelték a földmozgást a szeizmográfok, 3,5-es erősséget jeleztek. Aggodalomra nincs ok a hozzáértők szerint.

Az Iharos-MET meteorológia portál a Facebook-oldalán adott hírt az esetről. A hivatalos forrásnak minősülő seizmology.hu oldalon is látható az amplitúdó változások nyoma.

A rengés központja Nagykanizsától délre, Nagyatádtól kb. 25 km-re volt található. Az Iharos-MET szerint károkról nem érkezett jelentés. Senki sem jelezte, hogy érezte volna a rengést.

Ez annak köszönhető, hogy 153 km-es mélységben történt, általában a 10-11 km-es mélységben zajlók érezhetők – mondta  Balázs Ferenc, az oldal szerkesztője. – Errefelé legutóbb november 2-án, Zalakomár környékén volt olyan földrengés, amit érezthettünk is, ez a felszínhez jóval közelebb történt, egyébként 2-es erősségű volt.

A környékünkön a legnagyobb földmozgás az utóbbi időszakban 2020 december végén történt Horvátországban, az epicentrumában hatalmas károk keletkeztek.

Nagyatádon legutóbb 2021 márciusában volt érezhető földrengés, károkról nem érkezett jelentés. 2021 januárjában pedig beomlott egy segesdi műhely alatti pince, a tulajdonosa néhány perccel korábban távozott onnan.

A mai rengéssel kapcsolatban Balázs Ferenc azt mondta: mi nem fekszünk nagyobb kőzetlemez mentén, ezért nem kell súlyosabb következményekre számítani, sem következtetést levonni az esetből.

Forrás: Iharos-MET
Forrás: Iharos-MET

 

 

Megosztás