Szedi áldozatait a mustgáz – hogyan védekezzünk?

Korábban beszámoltunk már két somogyi mustgáz-mérgezésről, melyek közül egy halállal végződött. Évente 40-50 esetben riasztják a tűzoltókat a szüreti gyilkos okozta esetekhez. Hogyan előzhető meg a mustgáz-mérgezés?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tegnap este életét vesztette egy férfi Kányán mustgázmérgezésben. A Katasztrófavédelem további részletekkel szolgált az esetről. A férfit a Petőfi Sándor utcai présházában találták meg, akkor már holtan. A tabi önkormányztai tűzoltók vonultak ki a helyszínre, akik a pince levegőjében mért szén-dioxid koncentrációból következtettek a haláleset okára. A mustgáz áldozatát légzőkészülékekkel hozták ki a présházból.

Karádon is mutgázmérgezést szenvedett egy gazda, de ő túlélte az esetet. A karádi önkéntes tűzoltókat riasztották a helyszínre. A pórul járt gazdát mustgázmérgezés gyanújával kórházba szállították a mentők. 

Légzőkészülékkel mentették ki apórul járt gazdát.
Légzőkészülékkel mentették ki apórul járt gazdát.

 

A mustgáz, a borsgazdák halálos ellensége, nem más, mint egyszerű széndioxid, mely a must erjedése közben keletkezik melléktermékként. Mivel színtelen és szagtalan, az ember nem képes észlelni. Nagyobb koncentrációban való belélegzésekor jelentkeznek a tünetek: szédülés, álmosság jelentkezik hányingerrel, melyet zavarodottság és végül eszméletvesztés követhet. Ezen tünetek észlelésekor azonnal el kell hagyni a pincehelyiséget, hiszen ha a mustgázzal teli alagsorban veszítjük eszméletünket, az ájulás után tovább lélegezzük a gyilkos gázt és végül ez vezet a halálhoz. A gáz ráadásul nehezebb a levegőnél, ezért alulról tölti meg a helyiségeket, vagyis talajközelben sokkal magasasbb a koncentrációja. Már 5-10 perc nagyobb koncentrációban eltöltött idő elég a halálhoz. 

Nagyon fontos ebben az időszakban a borospincét üzemeltetők odafigyelése, életmentő lehet a pincék megfelelő szellőztetéséről gondoskodni. 

A balesetek elkerülésére alkalmazható a közismert gyertyás módszer is. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra, vagy más kerti szerszámra helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segíthet, anélkül a segítő is könnyen áldozattá válhat! A különböző gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

A fotók illusztrációk!

Megosztás