Szén-monoxid mérgezést kapott egy barcsi férfi

Kórházba szállították azt a barcsi férfit, aki szerda reggel rosszul lett szén-monoxid mérgezésben. A katasztrófavédelem javasolja a szűrők felszerelését olyan lakásokban, melyeknek nem megfelelő a szellőztetése.

Rosszul lett egy ember a társasházi lakása fürdőszobájában Barcson, a Bajcsy-Zsilinszky utcában szerda délelőtt.
A mentőket követően a város hivatásos tűzoltói is a helyszínre értek, ahol műszeres méréseik kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. Az egység értesítette a gázszolgáltató szakembereit, majd átszellőztették a helyiségeket. A mentők a lakásban tartózkodó embert kivizsgálásra kórházba szállították.

A szén-monoxid különösen veszélyes anyag, mivel 300-szor erősebben kötődik a vörösvértestekhez, mint az oxigén. Szén-monoxid akkor kezd keletkezni, amikor az égési levegő az elméletileg szükséges minimális mérték alá csökken. Egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegő szükséges. Például egy 20 kilowatt teljesítményű kazán esetében óránként 20 m3 levegő kell a tiszta égéshez. Ha egy lakásnak nincs megfelelő szellőztetése, például ha műanyag, gumitömítéses ajtókat szerelünk fel, előfordulhat a gáz tökéletlen égése, és elkezdődik a szén-monoxid termelődés. Ezért ajánlott beszerezni szén-monoxid szűrőket olyan háztartásokban, ahol a szellőztetés nem megfelelő.

Szén-monoxid érzékelő életet menthet. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint a szén-monoxid érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság közzétette a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid érzékelőkről készített kimutatásokat. A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábbról már ilyen érzékelővel rendelkeznek, akkor azokat cseréljék le a pozitív listán található termékek egyikére.

Megosztás