Szerdán kezdik a szúnyoggyérítést Somogy megyében

Egyelőre még nem tudni, városunk környékén pontosan mikor fognak permetezni. A szer egyedi tulajdonsága, hogy kizárólag a szúnyoglárvákra van hatással.

Április elején kezdődött meg a katasztrófavédelem koordinálásában a szúnyogok elleni védekezés. Az első hetekben légi járműről, folyadék formájában juttatták ki a speciális, baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el. A folyók mentén lévő és jól megközelíthető szúnyogtenyészőhelyeket földi technológiával, gépjárműről kezelték.

A szúnyoglárvák számos víztípusban képesek fejlődni, így a folyók árterében visszamaradó vizekben és a sok szerves anyagot tartalmazó holtágakban. Az ártéri erdőterületeken nehezíti a hatékony munkavégzést a fák zárt lombozata, amelyen a folyékony permetezőszer jelentős része fennakad. Ezeken a területeken korábban csak korlátozott eredménnyel lehetett alkalmazni a biológiai lárvagyérítést. Az országos szúnyoggyérítési program részeként azonban az elmúlt évben bevezették hazánkban a légi granulátumszórásos technológiát, amelynek köszönhetően most már átjuttatható a készítmény a lombozaton, a tavasz végi, nyári időszakban is megfelelő hatékonyságot biztosítva.

A tavasz során eddig mintegy 10 ezer hektáron végeztek lárvagyérítést a szakemberek. Az esőzéseket követően folyamatosan vizsgálják a szúnyoglárvák élőhelyeit, a nagyobb kiterjedésű tenyészőhelyeken további kezelések várhatóak.

Megyénkben május 19-én és 20-án fognak szúnyoggyérítést végezni összesen 400 hektárnyi vízparti területen. A lárvagyérítéshez a szert nem légi, hanem földi kijuttatással szórják szét.

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy kiemelten fontos a lakókörnyezetünkben kialakuló mikrotenyészőhelyekre figyelni, azokat felszámolni. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni a csapadék.

Megosztás