Teljes készültség – hókotrók készenlétben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi hóeltakarító eszközét készültségbe helyezte a várhatóan intenzív havazás hírére. A Dunántúlon néhol 15-20 cm hó is hullhat a következő napokban.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, végre igazi téli időjárásnak nézhetünk elébe a holnapi nappal kezdődően. A dunántúli megyékben ráadásul szinte végig heves havazás várható, egyes napokon akár 15-20 centiméter hóréteg is befedheti a tájat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében beszámolt arról, hogy teljes készültséggel várja a beköszöntő telet. Az érintett területeken már megkezdték a megelőző szórásokat. A következő napokban pedig megerősített irányító személyzet vezényli a munkálatokat. Minden hóekézésre és sószórásra alkalmas járművön elvégezték a preventív beavatkozásokat, így a burkolatra a leeső hó nem tud letapadni, az eltakarító munkálatok zavartalanul folyhatnak. A hó eltakarítására akkor kerül sor, ha a hóréteg eléri az ekézhető vastagságot. Az utak takarítása előre megtervezett prioritási sorrend alapján történik: első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Egy fordulókörrel a beosztott munkagépekkel egyszerre 30-50 kilométert tudnak megtenni, mely forgalomtól, domborzattól és a havazás intenzitásától függően 2-5 órát vehet igénybe. A kört fokozott hóesés mellett többször is meg kell tenni. 

A november 10-től kezdődő téli üzemeltetési időszakban, egészen a mai napig egyébként összesen mintegy 161 ezer tonna útszóró sót és 1,16 millió liter kálcium-klorid oldatot használt fel a közútkezelő a síkosságmentesítési munkái során. A 2016-17-es teljes téli szezonhoz képest ez mintegy 45 százalékkal több anyagfelhasználást jelent. Elmondható, hogy fokozottabban ügyelnek a síkosságmentesítésre, és ezzel a sofőrök biztonságára. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a következő napokban is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk:

www.utinform.hu
www.kozut.hu 

 

 

Megosztás