Térképen az orvos- és tanárhiány

11 háziorvosi állás betöltetlen, és 4 pedagógust, ill. családgondozót keresnek jelenleg Somogyban. A HVG megnézte és térképre tette, hol van az országban orvos- és tanárhiány. Az ezeket jelző pöttyök ellepik az országot.

A lap sokat foglalkozott olyan társadalmi problémákkal, mint az oktatás vagy az egészségügy. Megírták például, hogy „egész Európában mindössze öt helyen rosszabb a helyzet, mint nálunk, ahol a 21 napon belül elérhető rákterápiák és a 7 napnál hamarabb hozzáférhető CT-vizsgálatok aránya kiugróan alacsony, a rák, a szívinfarktus és a sztrók halálozási rátája, valamint a kórházi fertőzések száma viszont kiugróan magas – hasonlóképpen a hálapénz jelenlétéhez.”

Most megnézték a betöltetlen, illetve tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listáját. Több olyan praxis is van az országban, amely 2010 óta betöltetlen, de az oktatásban sem jobb a helyzet, állapították meg. „Az Orbán-kormány egy példátlanul félresikerült átalakítást hajtott végre ott, az egészet a pénzkivonás, illetve a központosítás jellemzi. A reformok átgondolatlanságát mutatja, hogy az utóbbi évek már az intézkedések visszaalakításáról szóltak. Folyamatos a leszakadásunk, jól mutatják ezt az egymást követő PISA-tesztek eredményei.”

 

Térképükről kiderül: Somogyban 4 gyermek- és 3 felnőttháziorvosi, valamint 4 vegyes háziorvosi körzet állása betöltetlen. Ezenkívül egy családsegítőt, egy családgondozót, egy angol anyanyelvi lektort és egy tagintézményvezetőt keresnek az oktatási intézmények. 

Megosztás