Több mint 20 ittas sofőrt kapcsoltak le a hosszú hétvégén

A rend éber őrei a hétvégén fokozott figyelmet fordítottak a közúti forgalom ellenőrzésére, különös tekintettel a sofőrök alkoholfogyasztására. 24 pozitív szondát fújtak a megyében.

A hosszú hétvégén, 2019. augusztus 17-20. között huszonnégy esetben merült fel ittasság gyanúja az ellenőrzött sofőröknél. Velük szemben közigazgatási-, illetve büntetőeljárás indult járművezetés ittas állapotú vétség elkövetésének gyanúja miatt.

Az ittas vezetés és a bódító szer hatása alatt történő járművezetés negatív hatással van a közlekedés biztonságára és a vezetés minőségére, hívta fel a figyelmet a rendőrség. Szeszes ital fogyasztásánál növekszik az észlelési idő, és tompulnak a reflexek. További komoly kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

Az alkohol felszívódása a szervezetben rengeteg tényezőtől függ. Tehát nem mindegy, miből és mennyit fogyasztottunk egy átmulatott éjszakán, milyen a szervezetünk lebontó képessége vagy, hogy ettünk-e italozás előtt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium internetes oldalán egy alkohollebontási-kalkulátor segítségével tájékozódhatunk az elfogyasztott alkoholmennyiség átlagos lebontási idejéről. Néhány paraméter megadása után már meg is tudhatjuk, mennyi idő múlva ülhetünk felelősségteljesen a volán mögé.

Az OBB – Baleset-Megelőzési Kézikönyvben szerepel néhány kedvelt alkoholos ital általános lebomlási, kiürülési időtartama. Így például egy deci pezsgőt vagy 2 deciliter asztali bort 2, fél liter sört 3, egy feles pálinkát pedig 2-4 óra alatt dolgoz fel és ürít ki szervezetünk.

Az ittasan vagy kábítószer hatása alatt álló sofőrök mások életét is veszélyeztetik. A közlekedési szabályok betartásával, kellő odafigyeléssel, türelemmel, toleranciával és egymás iránti felelősséggel megelőzhetők a tragédiák, hangsúlyozta közleményében a rendőrség.

 

Megosztás