Több víz, szebb erdők!

2013 óta munkálkodik a kaszói tavak és erdők fejlesztésén a KASZÓ Zrt. és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet. Kézzelfogható eredményekről számolhatott be a KASZÓ Zrt. sajtóközleményében.

Sajtóközleményben számolt be a KASZÓ Zrt. legújabb fejlesztési projektjeik eredményeiről. A KASZÓ-LIFE program 2013-ban kezdődött a KASZÓ Zrt. és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet irányításával. A projekt célkitűzései közé tartozott a kaszói erdők és a helyi vizes élőhelyek megőrzése és fejlesztése. Ezek közé tartozik a Bükki víztározó kialakítása, a Baláta-tó megőrzése és a Kűvölgyi halastavak kibővítése. A projektet 75% százalékban uniós támogatással fedezték.

A projekt jó eredménnyel teljesít: a Kűvölgyi 2-es számú tóból kikotorták az iszapot és felújították a gátakat. A tórendszert is kibővítették két további tóval. A Bükki víztározónál kiépítették a töltést és egy központi műtárgyat húztak fel. A Baláta-tónál pedig szabályozhatóvá építették a vízelvezető csatornát úgynevezett tiltós áteresztéssel. Tavasztól őszig zajlik az ideghonos, invazív növények irtása, mellyel az őshonos fafajok számára kívánnak jobb életfeltételeket biztosítani.

Az új Kűvölgyi 4-es számú tó
Az új Kűvölgyi 4-es számú tó
Kűvölgyi tó az új gáttal
Kűvölgyi tó az új gáttal

Az eredmények kimutatásához folyamatos felvételezést végeznek a kijelölt mintaterületeken, ahol a talajvízszint állását mérik, valamint a lágyszárú növények fajösszetételét, továbbá az egyes jelölt fák egészségi állapotát vizsgálják.

A fenti feladatok mellett a projekt céljainak és munkáinak bemutatására nagy hangsúlyt fektetnek a projekt kedvezményezettjei. Négy vezetett túra során szemléltették a kivitelezés eredményét a környékbeli iskolásokkal, valamint az ország több pontjáról érkezett szakemberekkel a projekt keretében létesített Erdőkerülő tanösvény bejárásával egybekötve.

Különböző rendezvényeken vettek részt, ahol ismertették a projektet, valamint annak hírét külföldre is elvitték. A munkának ezzel nincs vége, a következő közel egy év alatt még sok feladat vár a két szervezetre, ami közül talán legnagyobb egy nemzetközi konferencia lebonyolítása lesz.

 

Megosztás