Vérüket adták a somogyi tűzoltók

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából közös véradásra jelentkeztek a somogyi tűzoltók. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai közül 40-en segíttettek vérükkel.

30 éve nyilvánította az ENSZ október 13-át a Katasztrófák Csökkentésének Világnapjává. Ebből az alkalomból minden évben önkéntesen jelentkeznek a somogyi tűzoltók véradásra. Idén is bőségesen folyt a vér: 41 jelentkező közül végül 40-en adtak vért, összesen 18 litert.

Szerdán szúrták meg az önkéntesek karját. Az akció Somogy megyében három helyszínen zajlott: Siófokon, Kaposváron és nálunk, Nagyatádon. Mindegyik esetben a helyi parancsnokságon alakították ki a véradó állomásokat.

Az ENSZ minden évben valamilyen deklarált célt is kitűz. A világnap idei témája illeszkedik a 2016-ban elindított, a katasztrófakockázatok csökkentését célzó Sendai Seven kampányba. 2019-ben a Sendai Keretrendszer hét célkitűzése közül a negyedik áll a középpontban: eszerint 2030-ig jelentősen csökkenteni kell azokat a károkat, amelyeket a természeti katasztrófák okoznak a kritikus infrastruktúrákban, az alapvető szolgáltatásokban, különös tekintettel az egészségügyi, oktatási rendszerre, emellett növelni kell ezen rendszerek rugalmasságát, alkalmazkodóképességét is. Az ENSZ főtitkárának idei üzenete szerint minden olyan dollárral, amelyet arra áldoznak, hogy az infrastruktúrákat képessé tegyék a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra hat dollár takarítható meg. A klímarugalmasságba történő befektetés tehát munkahelyeket teremt és hosszú távon megtakarításokhoz vezethet.

Megosztás