Veszteséges a közpénzekkel kitömött kormánypárti médiabirodalom

1440 millió forintos mínuszt hozott össze a fideszes kötődésű médiumokat üzemeltető óriáscég, a Mediaworks Zrt. tavaly. Mint ismert, ez a cég birtokolja pl. a helyi szinten monopolhelyzetben lévő összes megyei napilapot.

A milliárdos mínuszt úgy hozták össze, hogy az elmúlt években több tízmilliárd forint állami hirdetés került hozzájuk – hívja fel a figyelmet a Népszava. A 470-nél is több sajtóorgánumot (tévét, rádiót, nyomtatott és online-lapot) üzemeltető óriás konszolidált árbevétele tavaly 70,8 milliárd forint volt. Vagyis ha a 97 milliárd forintos adófizetői támogatásból működő közmédiát nem számítjuk, akkor tavaly már a Mediaworks volt a legnagyobb.

A cég konszolidációs beszámolójában a Népszava talált egy igencsak árulkodó adatot: a hirdetésekből származó pénz majdnem kétszerese a cég valós piaci helyzetét inkább jelző lapértékesítési bevételnek.

Megyénkben a Somogyi Hírlap tartozik a fideszes médiagólembe. A 2016 őszi tulajdonosváltása óta tavaly év végéig 37,5%-kal esett vissza az összes értékesített példányszáma a hazai terjesztés-ellenőrzési szövetség adatai szerint: már a 11 ezret sem érte el. Az idei első félévről még nem közöltek hitelesített adatokat.

 

Megosztás