Vigyázat: trükkös telefonhívások!

Somogyban is számos bejelentés történt már telefonos átverésekkel kapcsolatban. A csalók a legváltozatosabb módszerekkel dolgoznak. A rendőrség által adott tanácsok betartásával elkerülhetjük, hogy áldozattá váljunk!

Ahogy országszerte, megyénkben is gyakran fordulnak elő olyan bűncselekmények, amelyeknél az elkövetők nyereményjáték ürügyén, telefonon hívják fel „ügyfeleiket” és az ígért jutalom átvételét egy adott pénzösszeg befizetéséhez kötik.

Általában azt kérik, hogy mobiltelefonon keresztül a megadott számra egy bizonyos összeget töltsenek fel, vagy akinek ez nem áll módjában, annak felajánlják, hogy ezt megteheti bankautomatán keresztül, dohányboltban vagy benzinkúton is. A csalók a legtöbb esetben végig telefonvonalban vannak és folyamatosan adják az utasításaikat az áldozataiknak, szóval tartják őket, ezzel elérik, hogy gondolkodás nélkül teljesítsék a kéréseiket.

A mobilszolgáltatók ilyen típusú nyereményjátékokat nem hirdetnek, az akcióikban soha nem kérnek előre pénzt, főleg nem mobiltelefon-feltöltést!

Előzzük meg az áldozattá válást!

  • Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra!
  • Ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!
  • Idegenek kérésére semmilyen számsort ne üssön be a telefonjába!
  • Legyen óvatos, ha nem jelentkezett nyereményjátékra, akkor hogyan is nyerhetne? A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni!

Magyarországon minden hivatalos játékot a szerencsejáték felügyelet ellenőriz. Érdeklődjön náluk is!

Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait! 

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az Ön megtévesztésével, vagy áldozatául esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!

Most pedig lássunk egy példát egy leleményes „áldozatról”, akit szerencsére nem sikerült átverni, tapasztalatát azonban úgy gondolta, megosztja (némi humorral fűszerezve), hogy más is tanulhasson az esetből:

Forrás: police.hu

A nyitókép illusztráció! (Forrás: internet)

Megosztás