Vigyázz: nehogy rémálommá váljon a karácsony!

A lakástüzek egyötödéhez még mindig az év utolsó egy hónapjában riasztják a tűzoltókat. A karácsonyi időszakban főleg a koszorúk, mécsesek, gyertyák és csillagszórók okoznak tüzet, de néha az ételkészítés is.

Az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért indított decemberben road show-t a megyében, bemutatva azt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hogyan kell eljárni, ha meggyullad a felhevült olaj. Tekintve, hogy karácsonykor az is süt és főz, aki év közben nem szokott. Sőt többen vannak a konyhában, mint általában, s mindenki több dolgot csinál. A lángra kapott olaj láttán pedig sokan egy pohár vízért nyúlnak. A road show záró bemutatóján, a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnáziumban azt szemléltette a megyei tűzmegelőzési bizottság, hogy az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak.

Ugyanakkor karácsonykor a különböző dekorációs anyagok is gondot okoznak, mint a koszorúk, mécsesek, gyertyák és a csillagszórók. Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy éghető anyag ne kerüljön nyílt láng közelébe. A lángok könnyen belekapnak a különböző textíliákba, majd azok a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. A meghibásodott, nem ritkán bizonytalan eredetű fényfüzérek hasonló veszélyeket rejthetnek. Ráadásul, ahogy telnek a napok, az egyre inkább kiszáradó fenyő mind könnyebben fog tüzet. S egy perc alatt leéghet az egész fa, egy átlagos méretű helyiség pedig 5-10 perc alatt teljesen kiéghet.

Ezt demonstrálva készített a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egy kisfilmet, bízva abban, hogy egy kis odafigyeléssel minden somogyi család számára biztonságban telnek a karácsonyi ünnepek.

Megosztás