Szigorítja a kormány az amúgy is szigorú iskolai mobiltelefon-használatot

A nagyatádi általános iskolák házirendjében már évek óta szerepel a mobiltelefon-használat szabályozása, ám a kormány a közoktatás egészében egységesíti a tiltásra vonatkozó szabályokat. 

Egységesen szabályozná a kormány, hogy a közoktatásban, köznevelésben részt vevő tanulók az iskolákban milyen keretek között használhatják az okostelefonjaikat.

A nagyatádi általános iskolák házirendjében már évek óta érvényben van a mobiltelefonok használatára vonatkozó szabályozás – tudtuk meg Iváncsics Gyula főigazgatótól. 

– A gyerek hozhat magával telefont, hisz rengeteg a bejárós, és indokolt esetben használhatja is, például, ha fel kell hívnia a szülőt, mert megbetegedett – mondta el Iváncsics Gyula. 

Ám sem a tanórákon, sem a szünetekben, sem a napközi idején nem lehet használni a készüléket, kikapcsolva vagy lehalkítva kell maguknál tartaniuk a gyerekeknek.

Egyébként a mobiltelefonok használatára vonatkozó szabályozás a legtöbb iskola házirendjében szerepel. Ennek ellenére a Parlament tegnap elfogadott egy szigorítást, amiben szabályozzák, hogy milyen tárgyakat lehet bevinni és milyeneket nem az iskolák területére, az iskolaőrök pedig a tanulók csomagjait is átvizsgálhatnák.

Bár a szabályozásban külön nem említik az okostelefonokat, az indoklásban már konkrétan erre hivatkozik a jogalkotó.

Az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet.

Kivételeket ugyanakkor meghatározhatnak a pedagógusok, mivel az okostelefonok esetenként digitális taneszközként is megjelenhetnek az órákon.

A szigorítás kapcsán megoszlanak a vélemények: egy nagyatádi pedagógus elmondta, hogy önmagában a mobiltelefon-használat korlátozását helyesli, ám hagyni kellene az iskoláknak mozgásteret, hogy maguk dönthessenek a pontos szabályozásról. 

Egy középiskolás pedig azt mondta, hogy 2024-ben jobb lenne, ha a tiltás helyett inkább a tanulási folyamatba vonnák be valahogy a telefonokat, nem visszalépni, hanem előrelépni kellene ennek kapcsán.

Az okostelefonok kvázi kitiltása az iskolákból komoly vitákat kiváltó dilemmának tűnik nemzetközi szinten is. Az UNESCO például tavaly nyáron szólított fel az okostelefonok globális tiltására az iskolákban jellemzően ugyanazzal az indokkal, amit a magyar jogalkotó is említ – írja a HWSW.

A Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról kedden döntött a Parlament.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás